(Persbericht) Zondag 17 oktober a.s. om 14.00 uur wordt aan het Hortusplantsoen te Amsterdam een herdenkingsmonument onthuld ter nagedachtenis aan de joodse dove slachtoffers van het naziregime. De onthulling zal worden verricht door mevrouw Anna Vos-van Dam, enige Nederlandse dove overlevende van Auschwitz en mevrouw Hedy d'Ancona.
Het herdenkingsmonument wordt geplaatst tegenover de voormalige dovenschool J.C. Ammanschool - de huidige Academie voor Beeldende Vorming - waarvandaan joodse dove kinderen en leerkrachten zijn weggevoerd door de nazi‘˜s.
Het monument is in opdracht van Stichting DovenShoah gemaakt door mevrouw Truus Menger, voormalig verzetsstrijdster en maker van meerdere oorlogsmonumenten, die verspreid staan door heel Nederland. Gezien haar leeftijd, 87 jaar, is dit tevens haar laatste monument.
Het monument wordt geadopteerd door de Koninklijke Kentalis Scholengemeenschap Signis. Leerlingen van de dovenschool zullen jaarlijks bij de herdenkingen aanwezig zijn en in de lessen zal aandacht besteed worden aan de geschiedenis van Joodse doven.

Het Hortusplantsoen is gelegen in de nabijheid van het Auschwitzmonument, het Joods Historisch museum, de Portugese synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Verzetsmuseum.

Stichting DovenShoah
Amsterdam
[email protected]