(Persbericht) Een nieuw jaar zorgt voor nieuwe trends. Nu we aan het prille begin staan van 2011 is het wellicht de moeite waard om eens een blik te werpen op enkele trends die we in dit nieuwe jaar kunnen verwachten op het gebied van gezondheid en overgewicht. De tv programmering staat voor dit jaar al vol gepland met programma‘˜s over overgewicht.
RTL 4 komt dit seizoen met het programma Obese. Hierin worden extreem dikke mensen een jaar lang gevolgd in hun strijd tegen de kilo‘˜s. Maar producent Eyeworks maakt nog een programma over afvallen voor de zender. Vanaf januari is ´Help ons kind is te dik‘˜ op de zender te zien. En ook SBS6 komt na Sonja Bakker met een nieuwe dieet goeroe voor 2011. Vanaf woensdag 5 januari gaat Nederland samen met Dokter Frank afvallen in het programma ´ De Afvallers XXL‘˜.
Afvallen is een fantastisch initiatief, maar zitten we nu wel te wachten op deze tv programma‘˜s die ons vertellen wat we moeten doen om af te vallen? Wordt het na al die afvalpogingen in 2011 niet tijd voor ontlijnen?
Ontlijnen?
Ja, je leest het goed niet aankomen, lijnen en weer aankomen, maar ontlijnen. Na een poging van lijnen komt een periode van ontlijnen. Ik voorspel dan ook dat het nieuwe woord van 2011 ontlijnen wordt. Wat is ontlijnen? Ontlijnen maakt je niet meer afhankelijk van standaard weekmenu‘˜s en lijstjes, maar maakt je in staat om zelf bewuste keuzes te maken.
Zorg dat je voldoende kennis op doet om goede keuze‘˜s te maken. Is het voor jou van belang om meer te gaan bewegen of moet je misschien minder suikerrijke tussendoortjes eten? Ieder zijn doel is verschillend.
Vaak lukt het niet om voornemens om af te vallen vol te houden. Logisch want we vergeten na 1 januari dan ook dat afvallen nog niet eens het halve werk is, het gaat om de kilo‘˜s eraf houden. Afvallen als goede voornemen is prima, maar besef dus dat het om een levenslange verandering moet gaan.
Ik wens je een heel goed en gezond 2011!
Janneke Koeman
Diëtiste