Met enkele verbeteringen aan het parkoers en het aantrekken van een aantal toplopers maakt de Jaarbeurs Utrecht Marathon werk van haar ambities. Vorig jaar werd het parkoersrecord, toen nog in bezit van Luc Krotwaar, door de Keniaan Mariko Kiplagat met ruim 2 minuten aangeschept tot 2h11,14. Dit jaar zijn Sammy Chumba en Elijah Cheburet uit Kenia en de Algerijn Nordin Athamna aangetrokken om die tijd naar beneden bij te stellen.

 

Sammy Chumba is geen onbekende in Utrecht. Vorig jaar finishte hij in een zinderende finale op slechts 6 seconden van winnaar Kiplagat en bracht hij zijn persoonlijk record op 2h11,20. Inmiddels heeft de protégé van manager Frans Denissen zijn beste tijd aangescherpt tot 2h10,58. Uitgekeken wordt naar het marathondebuut van de Algerijn Nordin Athamna. Hij was al zeer succesvol op de kortere afstanden. Zo bracht hij vorig jaar zijn record op de 10km tijdens de Utrechtse Singelloop terug tot 28.08. Nordin zal vertrekken op een schema wat hem binnen de 2h11 aan de finish moet brengen. Ook Elijah Cheburet hebben we eerder mogen bewonderen in Utrecht. Op tweede paasdag 2007 wist hij ondanks flinke kuitproblemen als vierde te eindigen (2h16.06). Elijah heeft aangegeven onder goede omstandigheden een tijd van 2h10-2h11 aan te kunnen.

De winnaar van 2006, Gino van Geyte (BEL) zal op 24 maart voor het derde jaar op rij acte de présence in Utrecht geven. Zijn beste marathontijd staat op 2h14.02. Hij wordt vergezeld door landgenoot Vincent Ternet, die een tijd van 2h23 achter zijn naam heeft staan. Nederland wordt vertegenwoordigd door de nummer zes van de nationale marathonranglijst 2007, Niels Strik. Hij zal zeker proberen om in 2008 enkele plaatsen op te schuiven door zijn persoonlijke besttijd van 2h19.24 met enkele minuten omlaag te schroeven. Ook Fransua Woldemariam, regerend nationaal marathonkampioen bij de Masters en vorig jaar 9e in Utrecht is van de partij, evenals de lokale marathonheld Marcel Uppelschoten (vorig jaar 10e).

De vrouwen worden niet vergeten en ook in die race is in een aanval op het parkoersrecord, 2h40,46 op naam van Russin Tatjana Perapelkina, voorzien.

Op dit moment komen daar twee loopsters voor in aanmerking: de Litouwse Remalda Kergyte, vorig jaar 2e in Utrecht, en Agnieszka Lewandowska uit Polen.

Het vuurwerk zal zich 2e paasdag niet beperken tot de klassieke loopafstand. Ook op de halve marathon zijn toplopers aangetrokken. Meest opvallende naam op die lijst is ongetwijfeld Wesley Langat (KEN). Hij behoort tot de 10 snelste lopers van de wereld op de 10 Engelse Mijlen, schreef vorig jaar de Tilburg Ten Miles en de Posbankloop op zijn naam en kwam als 4e over de meet in de Dam tot Damloop. Aan hem de taak het parkoersrecord op de halve marathon uit de boeken te lopen. Dat staat sinds 2007 met 1h02,59 op naam van Riyad El Mostapha uit Bahrein.

Het deelnemersveld op beide afstanden is nog niet helemaal rond. Naar verwachting zullen er nog enkele toplopers worden vastgelegd.

Start Marathon: 10:30 uur

Start Halve Marathon: 14:00 uur