Twijfels over effect pauzesoftware en tachograaf-achtige oplossingen

Pauze- of tachograaf-achtige software heeft in menig kantoor omgeving een negatieve naam opgebouwd. Veelal heeft dit te maken met het (af)dwingende en interrumperende karakter van de software. Daarnaast is de aandacht voor RSI wat aan het verslappen ten faveure van bezuinigingen en vergrijzing op de arbeidsmarkt. Minder mensen moeten dezelfde hoeveelheid werk uitvoeren. Kan traditionele pauzesoftware vandaag de dag nog wat betekenen voor individuen en organisaties?

Studies van onder andere Janneke Richter laten zien dat traditionele pauzesoftware voor verbetering vatbaar is. Uitsluitend korte pauzes afdwingen is namelijk niet afdoende om spieren te laten ontspannen en ontspannen de dag door te komen. Daarnaast blijkt uit promotieonderzoek van Stefan IJmker dat er geen direct verband bestaat tussen de duur van het computergebruik en het ontstaan van chronische RSI klachten. Terwijl deze relatie 1 van de basisgedachten van pauze- of tachograaf-achtige software is.

Moderne opvolgers van pauzesoftware, zoals CtrlWORK (persoonlijke effectiviteit software) nemen de vernieuwde inzichten mee om individuen en organisatie te ondersteunen bij het streven naar slimmer en gezonder werken. De nieuwe generatie software creëert bewustwording, door via persoonlijke terugkoppeling te laten zien wat er op zowel gezondheid als prestatie te winnen is voor de beeldschermwerker. Met persoonlijke adviezen en gerichte tips bereiken beeldschermwerkers in dezelfde tijd meer met minder inspanningen en meer comfort. Niet dwang maar bewustwording is daarbij de basis voor gedragsverandering om te komen tot efficiënter en gezonder beeldschermwerk.

Mentale verfrissing

Daar waar traditionele pauzesoftware of tachograaf-achtige software gericht is op het bestrijden van fysieke vermoeidheid richten moderne opvolgers als CtrlWORK zich ook op het voorkomen van mentale vermoeidheid. Mentale vermoeidheid is de belangrijkste oorzaak voor afnemende prestaties en toenemend discomfort gedurende de dag.
Zo komt onder andere vanuit onderzoek naar concentratiedaling de aanbeveling om elk uur even de aandacht van het werk te halen. Mentale verfrissing vormt hierbij het sleutelwoord. Moderne software zoals CtrlWORK zorgen voor deze mentale verfrissing door de gebruiker o.a. te informeren over time- en e-mailmanagement, sneltoetsen, nieuwsflitsen, werkplek, werkhouding en andere zaken die bijdragen aan het efficiënter en gezonder uitvoeren van taken met de computer. Na een dergelijke interventie werkt men fitter, geconcentreerder en met meer comfort verder.

Meer weten over CtrlWORK als opvolger van pauze- en/of tachograaf-achtige software? Mail [email protected]