9 november 2009 gaat de Nederlandse rock-/metalband Noir naar Berlijn om samen met een ruim 200 meter lange muur van bassisten en gitaristen het project à¢â‚¬Å“The Berlin Wall of Soundà¢â‚¬ uit te voeren. Dit project houdt in dat precies 20 jaar na de val van de muur een drieluik wordt gespeeld welke het ontstaan, het bestaan en de neergang van de muur symboliseert.

Het project is een kunstzinnige interpretatie van de muur en is een herdenking in geluid als tegenhanger van een herdenking in stilte. De ceremonie is opgezet om stil te staan bij het belang van vrijheid en is een eerbetoon aan de 206 slachtoffers van de muur die tussen 1961 en 1989 zijn omgekomen.*

Insteek van het project, dat door de bandleden is opgezet vanuit de Academie voor Popcultuur te Leeuwarden, is dat bijna iedere gitarist en bassist mee kan doen. Dit is ook de reden dat de compositie eenvoudig is gehouden zodat deelnemers met minimaal een jaar ervaring zich hebben kunnen opgeven. Beginnende tot geroutineerde gitaristen en bassisten vanuit onder andere Duitsland en Nederland in de leeftijd van 13 tot 66 jaar staan opgesteld als symbool voor de gevallenen.

Aanvang van de uitvoering is 13:45 uur in het Mauerpark (Pankow District) te Berlijn, waar voorheen een gedeelte van de Berlijnse muur heeft gestaan. Duur van de compositie is 6 minuten. Entree is gratis. Meer informatie over het project is te vinden op www.myspace.com/theberlinwallofsound.
The Berlin Wall of Sound wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stichting Ben Remkes Cultuurfonds.
* (Centrum voor historisch onderzoek, Potsdam, 2006)

?

Website: http://www.myspace.com/theberlinwallofsound