(Persbericht)

PERSBERICHT

Nieuw keurmerk voedselveiligheid basis voor consumentvertrouwen
nVWA accepteert zelfcontrolesysteem van Stichting Waarborg Voedselveiligheid

Naarden, 28 oktober 2010 Gisteren heeft de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) zijn vertrouwen uitgesproken over het nieuwe Keurmerk Waarborg Voedselveiligheid. Bedrijven die volledig voldoen aan de huidige eisen op het gebied van de hygiënewetgeving zoals uitgewerkt in de hygiënecodes ontvangen dit onafhankelijke keurmerk op het gebied van voedselveiligheid. Zowel het geheel nieuwe keurmerk als de overkoepelende Stichting Waarborg Voedselveiligheid werden beiden ontwikkeld door Sensz, een zelfstandig bureau op het gebied van kwaliteitsmanagement voor de food- hospitality- en cateringbranche.

Consumenten
Voor bezoekers van restaurants en alle andere locaties waar in Nederland voedsel wordt verkocht is het tot dusverre niet te beoordelen hoe bedrijven met hygiëneregels omgaan. De Consumentenbond pleit al jaren voor een keurmerk op de deuren. à¢â‚¬Å“Niet alleen de inspecteurs hebben het recht te weten welke eetgelegenheden de regels niet naleven, maar ook de consumentà¢â‚¬ aldus een woordvoerder van de bond.

Rosmaryn Wesselman, directeur van Sensz en van de stichting die het keurmerk uitgeeft, is van mening dat het keurmerk ´de weg naar een voedselveilige bedrijfsvoering aanmerkelijk vergemakkelijkt en bovendien onnodige kosten bespaart‘˜. Vooral voor de horeca- en bedrijfsrestauratieve locaties in Nederland moet het keurmerk een praktische uitkomst gaan bieden en bijdragen aan een transparante communicatie naar gasten toe.

Aanzienlijk kleinere kans op bezoek nVWA
Omdat de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) het keurmerk heeft toegestaan als zelfcontrolesysteem, zal het de kans op een onverwachts bezoek van de nVWA verkleinen. Het keurmerk kan worden verkregen na een anderhalf uur durende audit. Tijdens de audit zal de wettelijke naleving op de regels worden onderzocht. Deze omvat de basisvoorwaarden (hygiëne, temperatuur, bouwkunde en ongedierte) en de HACCP processen (inkoop en ontvangst, opslag en bewaren, bereiding, presentatie/verkoop en kruisbesmetting).

Wesselman: à¢â‚¬Å“Het nut van onze keuring mag absoluut niet onderschat worden. We praten hier over de uitstraling van een bedrijf richting haar gasten. Daarnaast zal de nVWA minder snel op de stoep staan, is het bedrijf volledig op wettelijk peil wat betreft het kwaliteitsproces en is het signaal richting de medewerkers ook niet onbelangrijk. Het bedrijf straalt namelijk uit waarde te hechten aan kwalitatief hoogstaand werken!à¢â‚¬

Voedselinfectie of -vergiftiging
Uit onderzoek van de nVWA blijkt dat er jaarlijks 2,4 miljoen voedselincidenten voorkomen. Daaruit bestaan ongeveer 750.000 gevallen uit voedselinfectie en/of vergiftiging. In praktijk zullen er nog meer mensen geïnfecteerd of vergiftigd raken door voedsel, maar niet iedereen maakt een melding bij de nVWA of GGD. In veruit de meeste gevallen ontwikkelt de infectie of vergiftiging zich in het laatste stadium: het bereiden of bewaren van voedsel.

Naast al het bovengenoemde vallen er ook forse kostenbesparingen te realiseren. Een bezoekje van de nVWA draait namelijk al gauw uit op een boete tot in de ergste gevallen het dwangmatig sluiten van het bedrijf. Ter vergelijking: Stichting Waarborg Voedselveiligheid vraagt €195,- voor een anderhalf uur durende audit.

Aanmelden
Via www.waarborgvoedselveiligheid.nl of telefonisch op 035 695 46 61 kunnen bedrijven zich aanmelden. Spoedig na de aanmelding wordt er gebeld voor een kort intakegesprek van enkele minuten. De audit kan binnen op korte termijn plaatsvinden en de kosten bedragen € 195,00 voor de aanvrager, inclusief reis naar alle locaties in Nederland. Wanneer een bedrijf of organisatie niet aan alle voorwaarden voldoet kan er binnen zes weken een herkansing plaatsvinden voor € 75,00. Het waarborg is geldig voor diverse bestaande hygiënecodes zoals Horeca en Contractcatering.

Over Stichting Waarborg Voedselveiligheid
Het Waarborg Voedselveiligheid een initiatief van Sensz BV is ondergebracht in de Stichting Waarborg Voedselveiligheid. Deze stichting verzekert bedrijven van een jaarlijkse onafhankelijke, consistente en gespecialiseerde audit. Professionals, werkzaam in de food & beverage en Hospitality industrie, voeren deze audits uit. Voor een volledige ondersteuning en begeleiding op het gebied van voedselveiligheid is voor bedrijven een breed, aanvullend dienstverleningspakket beschikbaar zoals trainingen, diverse naslagwerken en advies. Zo komt het keurmerk voor elk bedrijf binnen handbereik en is een verminderd nVWA-toezicht een feit. Met het Waarborg Voedselveiligheid is een bedrijf voor de consument zichtbaar voedselveilig.
Kijk voor meer informatie op www.waarborgvoedselveiligheid.nl

Over Sensz
Sensz is marktleider op het gebied van kwaliteitsmanagement voor de foodbranche, hospitality industry en bedrijfscatering. Sensz is een partner voor resultaatgerichte advisering tot en met de volledige outsourcing van het kwaliteitsmanagement.

De technologie van Sensz is innovatief en uniek: de resultaten worden direct verwerkt middels UMPC's (Ultra Mobility PC). Dit betekent razendsnelle, online verslaglegging. Sensz is een partner voor het uitvoeren van onafhankelijke audits, resultaatgerichte advisering en training van medewerkers. Ook kan Sensz het kwaliteitsmanagement van een bedrijf volledig overnemen. Voor meer informatie, zie www.sensz.nl

NOOT VOOR PERS
(Niet voor publicatie)

HarverPro Interactieve Communicatie en PR
Robert Verhoeven
T: 0348 560731
E : [email protected]