De Duitse regio Noordrijn-Westfalen is al jarenlang een belangrijk centrum voor meubels, mode en design. In het Rijnland, rondom de steden Krefeld, Mönchengladbach, Neuss en Düsseldorf, is de designmarkt nog steeds groeiende. Het gevolg: er zijn te weinig ontwerpers. Daarnaast vormt NRW ook het centrum van de Duitse meubelindustrie. Ook de Nederlandse meubel- en designbranche laat weer een continue groei zien. Zo steeg de omzet in de meubelbranche in 2007 met vier procent, de designbranche behaalde in 2006 zelfs een groei van 8,4 procent. De designbranche wordt in beide landen in toenemende mate een zelfstandige economische sector. Reden genoeg, om experts uit de twee landen samen te brengen en gezamenlijk een regionaal netwerk op te bouwen.

Precies dat willen de initiatiefnemers van het Portaalproject met een bijeenkomst voor de design- en interieurbranche op 10 maart in het Duitse Neuss bereiken. Van productontwerpers tot meubelfabrikanten; alle geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om informatie in te winnen over de stap op de Duitse markt. In het Fashion-Business-Center Euromoda in Neuss krijgen de deelnemers allereerst informatie over de zwaartepunten en ontwikkelingen op de Duitse markt. Ook kansen en risico’s voor Nederlandse ondernemers worden belicht. Tegelijkertijd krijgen Duitse ondernemers informatie over de Nederlandse markt. In aansluiting hierop kunnen de deelnemers uit beide landen in een ongedwongen sfeer contacten leggen en ervaringen uitwisselen. Deelname aan de bijeenkomst is gratis, aanmelding op www.portaalproject.eu is echter gewenst.

Het Portaalproject
Het Portaalproject heeft ten doel, het midden- en kleinbedrijf in de grensregio bij de eerste stap op de markt van het buurland te ondersteunen. Naast diverse gratis toegankelijke infobijeenkomsten worden ook individuele subsidies aangeboden. Bedrijven uit de Euregio Rijn-Waal, die de stap “over de grens” willen wagen, kunnen een vergoeding tot 70% voor de meest uiteenlopende advieskosten aanvragen. Hieronder vallen bijvoorbeeld kosten voor juridisch of belastingtechnisch adives, maar ook de kosten voor de vertaling van de bedrijfswebsite of brochure. De maximum vergoeding per aanvrager bedraagt 5.000 euro.

Het project is een initiatief van de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland, de Industrie- und Handelskammer Niederrhein in Duisburg en de Handwerkskammer Düsseldorf. Het project wordt gecofinancierd door het EU programma INTERREG IIIA van de Euregio Rijn-Waal, de ministeries van Economische Zaken van Nederland en Nordrhein-Westfalen en de provincie Gelderland.

Verdere informatie over het project
www.portaalproject.eu

Contactpersonen voor de pers:
Mediamixx
Frank Wöbbeking en Maike Gustorf
Tiergartenstraße 64
47533 Kleve
Tel: 0049 (0)2821 – 711 56 10
Fax: 0049 (0)2821 – 711 56 39
E-mail: [email protected]
              [email protected]

Gecofinancierd door het EU-programma INTERREG IIIA van de Euregio Rijn-Waal, de ministeries van Economische Zaken van Nederland en Nordrhein-Westfalen en de provincie Gelderland.