Elke kok kent het probleem: bij het snijden glijdt steeds de wiebelende plank weg. Irritatie daarover bracht kok en productontwikkelaar Gertjan Willemsen ertoe de PlacePad Gastro te ontwikkelen, een onderlegger die dubbel fixeert. Door middel van nanotechnologie zuigt de mat zich muurvast aan werkvlak à¨n snijplank. Dat snijdt zà³veel handiger en veiliger. De PlacePad Gastro won de Horecava Innovation Award 2011.

Chefkok Willemsen kookt parttime in een restaurant en is daarnaast als ondernemer en productontwikkelaar werkzaam voor The Prototyping Lab. Zijn expertise op beide vlakken kwam goed van pas bij de ontwikkeling van de PlacePad Gastro. Willemsen kent de voorschriften en problemen in een moderne keuken en weet wat er te koop is aan materialen en veiligheidsproducten. Nou... op dit vlak bitter weinig.

Gekko als inspiratiebron

De onderleggers die verkocht worden, zijn niet optimaal. De materialen bieden een beperkte wrijving en fixeren slechts aan à©à©n kant. Als een snijplank los ligt op een mat die zich heeft vastgezogen aan een werkvlak, kan de plank tijdens het snijden nog steeds gaan schuiven. Hetzelfde geldt voor een mat die zich aan een snijplank vastzuigt: als deze los op het werkvlak ligt, kan de snijplank tijdens de bewerking gaan schuiven. Met de PlacePad Gastro zal dat niet gebeuren want die heeft een dubbele fixatie (aan de onderkant à¨n bovenkant). Het geheim zit ´m in miljoenen haartjes die vergelijkbaar zijn met miniscule zuignapjes.

Willemsen: "De techniek is afgekeken van de natuur. We hebben de gekko, een salamanderachtige, als voorbeeld genomen. Dit beest heeft miniscule haartjes onder zijn poten en loopt langs wanden en plafonds. Dat principe hebben we gebruikt. Een schone en droge PlacePad Gastro zit direct muurvast. Gebruik je je volle gewicht om hem te verschuiven, dan trek je bij wijze van spreken zomaar een tafel omver. Pak je hem beet bij een hoekje, dan trek je ´m gemakkelijk los. Kookprofessionals kunnen voortaan superveilig snijden. Bovendien kunnen ze het onderliggende werkvlak niet beschadigen."

Nooit meer natte vaatdoek

Willemsen investeerde in materiaal, mallen en monsters om uiteindelijk tot een product te komen dat helemaal naar zijn smaak was. Naast veiligheid kan aan de PlacePad Gastro ook een optimale hygiëne worden toegeschreven. Het product -goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA)- is hygiënisch in gebruik. Ga maar na: veel kookprofessionals hebben hun eigen oplossing voor een schuivende snijplank. U zou de eerste kok niet zijn die een vaatdoek of nat papier onder de plank legt. De vaatdoek wordt nat, een feest voor bacteriën, maar in een professionele keuken absoluut onwenselijk. Ook antislipproducten nemen vaak vocht op. Dit geldt niet voor de PlacePad Gastro, die bovendien vaatwasmachinebestendig is tot 100°C. Willemsen: "Aan het eind van de avond gaat-ie in de vaatwasser. Hygiënischer kan het niet."

Een derde voordeel is dat kookprofessionals hun product voortaan perfect kunnen snijden. In de culinaire branche wordt zeer kritisch gekeken naar de wijze waarop bijvoorbeeld vlees wordt getrancheerd. Willemsen: "Koks zijn eergevoelig. Door de PlacePad Gastro kunnen ze werkelijk laten zien hoe vaardig ze zijn. Mijn vakbroeders zijn laaiend enthousiast over dit product. Op de Horecava kreeg ik wel wat vragen over de maat. Hij is nu alleen in 1/1 Gastronorm beschikbaar. Misschien komt er in de toekomst nog een 1/2 Gastronorm bij. Je kunt ´m als je wilt ook op maat snijden."

De verwachtingen zijn dat de PlacePad Gastro drie maanden meegaat bij intensief gebruik (en ongeveer 90 keer in de vaatwasser). Willemsen's uitvinding, hoe eenvoudig ook, lijkt een wereldprimeur. De doorbraak moet beginnen in Nederland: "Hier worden elk jaar tienduizenden snijplanken van hout, kunststof of bamboe verkocht. En hoeveel planken zouden er in gebruik zijn bij de 20.000 leden van Koninklijke Horeca Nederland? Per plank adviseer ik à©à©n PlacePad Gastro. Ik merk dat de vraag op gang komt. Iedereen wil ineens zo'n ding. Ik voel me als een muzikant die een liedje heeft geschreven dat op de radio komt, en ineens een hit werd."

PlacePad is een geregistreerd handelsmerk van The Prototyping Lab. De PlacePad Gastro is ontwikkeld in het CabFabLab, een werkplaats voor innovaties in de Caballero Fabriek. Dit initiatief is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Den Haag. De PlacePad Gastro (winnaar van de Horecava Innovation Award 2011 in de categorie equipment & services) is volgens de jury een prima oplossing voor de professionele kok die altijd met lapmiddeltjes probeerde te voorkomen dat zijn snijplank ging schuiven. Uit het juryrapport: "De kracht van deze innovatie schuilt in de eenvoud." Het product is verkrijgbaar bij alle 45 vestigingen van de Sligro -en straks misschien ook bij Hanos-ISPC en Zegro. De adviesprijs bedraagt 16,50 euro. Importeur en leverancier Interhal heeft de exclusieve verkooprechten in de Benelux, en een optie op de rest van Europa.

Website: http://www.startdepers.nl/nieuws/id/13/

Bron: EMEA Persberichten

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular