(Persbericht) PERSBERICHT
Programma Max Havelaar Lecture 2010 bekend:
´With great power, comes great responsibility‘˜

Utrecht, 14 september 2010 Op woensdag 27 oktober 2010 vindt de vierde Max Havelaar Lecture plaats op de Erasmus Universiteit Rotterdam. Deze prestigieuze lezing draagt dit jaar de titel ´With great power, comes great responsibility‘˜. Want niet alleen superheld Spiderman worstelt film na film met deze uitdaging, ook van het bedrijfsleven wordt in toenemende mate verwacht dat zij hun - niet onaanzienlijke - macht voor het goede aanwenden. De lecture duurt van 14.00 tot 16.30 uur en heeft het Engels als voertaal. Aanmelden kan via www.maxhavelaarlecture.org

Macht
De geschiedenis leert dat handel enorme schade toe kan brengen aan mens, dier en planeet. Gelukkig leert de geschiedenis steeds vaker dat het ook veel goeds kan brengen. Met de juiste instelling en middelen kan handel bijvoorbeeld bijdragen aan armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling in ontwikkelingslanden. Echter, burgers en overheden staan begrijpelijkerwijs- argwanend tegenover de grote macht van ondernemingen. Gevolg is een verkrampte ´low trust‘˜ samenleving die minder vooruitgang boekt dan mogelijk (en wenselijk) is.

De vierde Max Havelaar lecture gaat in op de vraag hoe de macht van bedrijven positief aangewend kan worden voor grote thema‘˜s als mensenrechten, armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling. Ook wordt de vraag gesteld of ondernemingen dat beter alleen of in samenwerking met andere groeperingen kunnen doen en wat daar dan de randvoorwaarden voor zijn. Zoals altijd zal daarom vanuit verschillende perspectieven naar dit thema gekeken worden. U bent van harte welkom! Geef u snel op via www.maxhavelaarlecture.org.

De macht van de diplomaat
Jan Pronk, oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking, Unctad topman en ex-VN-gezant voor Soedan.
De macht van de retailer
Sjaak de Korte, Directeur van PLUS, de supermarkt die in januari 2010 als eerste in Nederland de stap maakte naar 100% Fairtrade gecertificeerde bananen.
De macht van de producent
Joan Karanja, Directeur van Cooperation for Fair Trade in Africa (COFTA).
De macht van de NGO
Rob Cameron, de CEO van Fairtrade Labelling Organizations International (FLO), de parapluorganisatie van het wereldwijde Fairtrade keurmerk.
De macht van de wetenschapper
Prof. George Yip, decaan van de Rotterdam School of Management
Uw gastheer
Prof. Rob van Tulder, Professor aan RSM, Departement Business-Society Management.

Fairtrade Week
De Max Havelaar Lecture valt in de Fairtrade Week die tussen 21 oktober t/m 30 oktober die wordt georganiseerd door de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, Fair Trade Original en Stichting Max Havelaar. Gedurende deze week wordt in Nederland op talloze manieren aandacht besteed aan eerlijke handel.

De Max Havelaar lecture is een samenwerking tussen Stichting Max Havelaar, Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit, Triodos Bank en het Expert Centre on Sustainable Business and Development Cooperation (ECSAD).

Stichting Max Havelaar is de organisatie achter het bekende Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade. Het Max Havelaar keurmerk op een product (en dat kan koffie, fruit, rijst, katoen, wijn en nog veel meer zijn) betekent dat de producerende boeren in ontwikkelingslanden een goede prijs hebben gekregen waarmee zij zich op eigen kracht duurzaam kunnen ontwikkelen. www.maxhavelaar.nl

Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit is een internationaal zeer hoog aangeschreven business school die bekend staat om zijn baanbrekend onderzoek naar duurzaam ondernemen en de ontwikkeling van internationale zakelijk leiders. Het biedt een brede waaier aan Bachelor-Master, doctoraal, MBA en Executive Education programma‘˜s. RSM staat in de top 10 van
European business schools.www.rsm.nl

Triodos Bank staat voor duurzaam en transparant bankieren. Via een aantal gespecialiseerde fondsen speelt Triodos Bank een actieve en innovatieve rol als investeerder in ontwikkelingslanden. Centraal staan hierbij de sectoren microfinanciering, duurzame energie en duurzame handel. www.triodos.nl

Expert Centre on Sustainable Business and Development Cooperation (ECSAD) is een samenwerkingsverband tussen Maastricht School of Management, de Amsterdam Graduate Business School van de Universiteit van Amsterdam en de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam gericht op duurzaam ondernemen en duurzame ontwikkeling. www.ecsad.nl; een onderdeel van ECSAD houdt zich in het bijzonder met partnerschappen bezig teneinde de uitwerking van duurzaamheidstrategieën sneller te laten plaatsen. Daarvoor is een apart centrum opgericht: het Partnerships Resource Centre (www.erim.nl/partnerships).

NOOT VOOR PERS (NIET VOOR PUBLICATIE)

Voor meer informatie:
Stichting Max Havelaar
Jochum Veerman
[email protected]
030 233 70 70
Kijk ook op: www.maxhavelaarlecture.org