Clipit gaat in de periode voor de verkiezingen 6 keer een peiling doen van het aantal zetels per partij op basis van online media monitoring. Onzin? Clipit geeft daar in juni antwoord op. à¢â‚¬Å“In de eerste tests had onze peiling een samenhang van 92% met de peiling van Synovateà¢â‚¬. Net als Synovate in haar laatste peiling, peilde Clipit de PvdA als de grootste partij.

Ga voor de tabel met alle partijen naar www.clipit.nl/verkiezingen

PvdA op 1, CDA blijft achter
In de eerste Clipit zetelpeiling van 6 april was de PvdA de grootste met 32 zetels. De PVV volgt met slechts 2 zetels minder op de tweede plaats. Met 20 zetels staat de VVD op 3.

Persbeleid SP lijkt slechter
Opvallend is het grote verschil tussen het nieuwsaandeel van de PvdA en de SP. Beide partijen wisselden onlangs van lijsttrekker, maar de PvdA werd online veel vaker genoemd en komt in de peiling dus ook veel beter naar boven. Dit kan betekenen dat het persbeleid van de PvdA beter is dan dat van de SP.

Coalitie PvdA en PVV
Op basis van de door Clipit gepeilde zetelverdeling zijn er theoretisch drie coalities met drie partijen mogelijk. Deze zijn echter allemaal gebaseerd op een combinatie tussen PvdA en PVV.

- PvdA, PVV, VVD (82 zetels)
- PvdA, PVV, CDA (78 zetels)
- PvdA, PVV, D66 (77 zetels)

Mochten de verkiezingen deze uitslag hebben, dan zal waarschijnlijk een coalitie van minimaal vier partijen gevormd worden.

Peiling op basis van online media
Jimmy Gilmore voorspelde in de aanloop naar de uitreikingen van de Academy Awards de winnaars met behulp van een social media analyse. Wat bleek? Zijn voorspellingen kwamen uit.

In navolging van Gilmore, zal Clipit in de aanloop naar de verkiezingen van 9 juni 2010 zes keer een peiling van het aantal zetels op basis van het online berichtenaandeel doen. Zowel nieuwswebsites als blogs, fora, discussiewebsites en social media als Twitter worden meegenomen in de peiling.

Na de verkiezingen van 9 juni zal blijken of ook verkiezingen op basis van online media analyses te voorspellen zijn.

Volgende peilingen
De volgende Clipit zetelpeilingen vinden plaats op 19 april, 3 mei, 17 mei, 31 mei en 7 juni. Zet die data in je agenda en ga naar www.clipit.nl/verkiezingen. Blijf op de hoogte!