Qutec krijgt VCA certificering

Aan het eind van 2008 en in het begin van 2009 zet de Qutec Group (engineering & projectmanagement) belangrijke stappen richting de toekomst. Ondanks de kredietcrisis ziet directeur Erik van Luttikhuizen 2009 met vertrouwen tegemoet, maar blijft het bedrijf investeren in medewerkers en organisatie. Volgens Van Luttikhuizen noodzakelijke stappen om medewerkers en opdrachtgevers veiligheid en vertrouwen te bieden in een arbeidsmarkt die alles behalve voorspelbaar is.

VCA-certificering
Het technische engineerings- en projectmanagementbureau uit Apeldoorn kreeg onlangs namens het Ministerie van Economische Zaken de gelegenheid deel te nemen in een VCA-certificeringstraject. Dit certificaat bestaat sinds 1998 en staat voor ´Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers´. Het certificaat is bedoeld voor werkzaamheden waar verhoogde risico´s aan zijn verbonden, bijvoorbeeld in de bouw of in de industrie. Qutec is wettelijk niet verplicht om met een VCA-certificaat te werken, maar er zijn wel steeds meer opdrachtgevers die er naar vragen.

Om VCA-gecertificeerd te worden, volgen de medewerkers een VCA-cursus en moet het engineerings- en projectmanagementbureau voldoen aan de vragen in de Veiligheids Checklist. De vragen die hier in staan hebben betrekking op Veiligheid, Gezondheid en Milieu en moeten positief beantwoord en aantoonbaar zijn. Door middel van een VCA-handboek worden bovendien de veiligheidsprocedures beschreven. Een onafhankelijke instantie beoordeelt vervolgens het bedrijf en reikt het certificaat uit.

Voordelen
Voor de Qutec Group is het verkrijgen van het certificaat een extra bevestiging dat het zowel in medewerkers als in opdrachtgevers investeert. Zo voldoet de organisatie daarmee aan de verplichtingen vanuit de Arbo-wet, wordt het veiligheidsbewustzijn bij de medewerkers verhoogd en worden de risico´s van het werken op locatie verminderd. Bovendien wordt met de certificering ook voldaan aan de eisen uit de NEN 4400-1 (een brancheregeling die toeziet op afdracht van belastingen en sociale lasten en het gerechtigd zijn tot het verrichten van arbeid in Nederland).

Qutec Management en Qutec Engineering
De certificering is op beide onderdelen (Engineering en Management B.V.) van de Qutec Group van toepassing. Van Luttikhuizen verwacht dat het traject in januari 2009 wordt afgerond.
Na eerdere maatregelen op het gebied van veiligheid, zoals speciale werkkleding en gereedschap, verwacht de Qutec Group met de VCA-certificering weer een belangrijke stap richting de toekomst te zetten.

Meer informatie
Voor meer informatie over Qutec Engineering B.V. kunt u contact opnemen met Erik van Luttikhuizen, tel (055) 506 08 48 of (06) 287 236 42, E-mail [email protected] Website: www.qutec-engineering.nl

- E I N D E P E R S B E R I C H T -