Laat je (niets) wijs maken.

Schoot het u plotseling te binnen of loopt u al jaren na te denken over het starten van een eigen zaak? Alvorens de definitieve stap te zetten moet u zorgen dat u eerst alle beschikbare wijsheid verzamelt.
Let bij die wijsheid op twee dingen: a) wat is de kwaliteit van de bron en b) niet alle wijsheid leidt u tot goede beslissingen, ofwel wat is nu echt relevant?

Laat u niet meeslepen. Er zijn verhalen van succes en er zijn verhalen van mislukking. Welke hoort u? Welke gelooft u? Of gaat u eens even controleren hoe het zit met die ´verhalen´? Dacht u dat al die mislukte starters zich niet eerst georiënteerd hadden? En dan toch uit de bocht vliegen?

Wat in een tijd van recessie of misschien naderende recessie weer eens duidelijk zou moeten worden is, dat het doen van voorspellingen, ook op het allerhoogste niveau, lijkt op een regendans. Zwaar gewaardeerde top-bankiers, een half jaar geleden nog overlopend van (zelf)vertrouwen staan nu met een verrast gezicht te kijken. Als een kind bij de pakjes onder de kerstboom. Wie had dat nou gedacht? Ja, wie was er nou voor ingehuurd om er over na te denken?

Dat is nu zo iets. Recentelijk was in de pers weer een goeroe te bezichtigen die repte van zijn ervaring als franchisegever van meer dan tweehonderd ondernemers. Op het eerste gezicht denk je te kijken naar een schat aan ervaring nietwaar? Dan blijkt na enig uitzoekwerk dat zo´n man zichzelf ook nog schromelijk tekort doet. Hij heeft ervaring met wel bijna vierhonderd ondernemers. Nog steeds niets aan de hand. Bescheiden vent wellicht, nietwaar? Blijkt dat er uiteindelijk van die vierhonderd er nog geen honderd over zijn. Ofwel: is het niet-de-gehele-waarheid vertellen ook liegen?
Je zult als zelfstandig ondernemer in spà© je route maar afstemmen op zo´n geleerde. En je drie maanden later geheel aan jezelf overgeleverd vinden. En waar is ie dan?

Klusmeester BV - januari 2009

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular