(Persbericht) Restaurant Anna geopend door Lodewijk Asscher

Nieuw gastronomisch restaurant in veelbesproken gebied 1012 Amsterdam

Amsterdam, 8 april 2011- Gisteravond opende locoburgemeester Lodewijk Asscher van Amsterdam het nieuwe restaurant ANNA op de Warmoesstraat, in een gebied dat de gemeente met actief beleid leefbaarder en cultureler wil maken. Restaurant ANNA wordt gerund door bekende namen uit de Amsterdamse horeca. De brigade zal worden aangevoerd door Stephan Knecht en Andres Delpeut. Restaurant Anna is van dezelfde eigenaren als Brasserie Harkema.

Restaurant ANNA is gevestigd op het oudste en mooiste stukje Amsterdam, op de hoek van het Sint Anne kwartier, midden op 'de Wallen'. Restaurant ANNA vult twee, door Herman Prast en Ronald Hooft, spectaculair verbouwde monumentale panden die te samen doorlopen van de Warmoesstraat tot aan het Oudekerksplein. Restaurant ANNA staat voor eten op zeer hoog niveau voor een redelijke prijs in een ontspannen, informele sfeer. "We bieden kwaliteit, maar zonder de stijfheid die daar doorgaans aan kleeft," aldus Stephan Knecht, bedrijfsleider van Restaurant ANNA.

Project 1012
De opening staat in lijn met het project van de gemeente om postcodegebied 1012, dat beter bekend staat als de Wallen, een leefbaarder klimaat te geven. Restaurant ANNA is à©à©n van de eerste concrete nieuwe ontwikkelingen en is een initiatief van de eigenaren van Brasserie Harkema. Eigenaar Michiel Kleiss: "Wij willen een aanvulling zijn op de buurt. De 'pittige' omgeving is juist een positief onderdeel van de totale ervaring van een bezoek aan restaurant ANNA".
Anna, de oma van Jezus, is de beschermheilige van meubelmakers, kleermakers, zwangere vrouwen en singles op zoek naar een partner. Anna hoort bij het oude centrum van Amsterdam met destijds tientallen kloosters in de omgeving van de katholieke Oude Kerk. Na 1578, tijdens de Reformatie, werden de kloosters gesloten, de oude kerken gereformeerd, en schuilkerken geboren. Maar de heilige Anna bleef, voor eeuwig vernoemd in de Sint Annenstraat en Sint Annendwarsstraat. En sinds vandaag in Restaurant ANNA.

Andrà¨s Delpeut (1972), chef-kok van Restaurant ANNA, heeft bij sterrenrestaurants De Roggebot (Kampen, later Ermelo) en De Hoefslag (Bosch en Duin) een eigen stijl ontwikkeld. "Men noemt het wel Cuisine de Soleil, Mediterraans met soms een Oosters tintje," zegt hij. "Ik kan niet hip doen. Zo kook ik." Delpeut was overigens een van de jongste chefs in Nederland die een ster verwierf. Vakbroeders noemen hem een van de topchefs van Nederland en verkozen hem in de jaarlijkse Top 20 van Elsevier.

Ook Stephan Knecht (1971), de bedrijfsleider van Restaurant Anna, was eerder werkzaam in een sterrenomgeving. Hij was zes jaar lang sommelier van het twee-sterren Restaurant Vermeer (Barbizon Palace, Amsterdam) en vervolgens als maà®tre d ´hotel bij Ron Blaauw Restaurant (Ouderkerk aan de Amstel), dat ook twee sterren had. "Sterren zorgen voor een zekere stijfheid en protocol, waar zelfs de gasten zich naar gaan gedragen," zegt hij. "Restaurant ANNA biedt weliswaar kwaliteit, maar zonder de formele tuttigheid. Bij Restaurant ANNA hoeft men geen gast te spelen. Iedereen kan zichzelf zijn. Welkom!"