(Persbericht) In deze tijden van recessie in bouwsector zijn er ook lichtpunten. Zoals het ING dat deze week meldde dat kleine bouwbedrijven in het derde kwartaal van dit jaar een recordomzet gedraaid hebben. Deze bedrijven met minder dan tien man personeel zijn vaak actief in de weinig conjunctuurgevoelige onderhoudssector en profiteerden bovendien sterk van de tijdelijke verlaging van de btw. Dat de btw verlaging een succesvol initiatief van de overheid was bleek al uit de stijging van bouw- en verbouwaanvragen die de franchiseformule van De Klussenier heeft gesignaleerd in 2011 voor haar aangesloten franchisenemers De Klussenier.

Sinds een dieptepunt begin vorig jaar is de omzet van dergelijke bedrijven de afgelopen maanden met 16,5 procent gestegen. Middelgrote en grote bouwbedrijven groeiden in deze periode slechts met respectievelijk 6,5 en 2,5 procent aldus ING.

Omdat de kleine bouwbedrijven nauwelijks last hadden van de economische malaise en dus ook minder last van vraaguitval, profiteerden zij volop van de tijdelijke verlaging van het btw-tarief, die in oktober 2010 inging en een jaar later eindigde.

Naar verwachting van ING blijven de kleine bouwbedrijven ook in 2012 profiteren van de minder recessiegevoelige onderhoudsmarkt. De groei zal echter minder sterk zijn omdat de periode dat het lage btw-tarief gold is afgelopen.