R&M: Europa aan vooravond glasvezelgolf

Zwitserse kabelexpert voorziet enorme investeringen in Fiber to-the-Home; Nederland is à©à©n van de koplopers.

Nieuwegein, juni 2009 Reichle & De-Massari AG (R&M), de Zwitserse producent van netwerkbekabeling, stelt dat dit jaar in Europa een sterke glasvezelgolf is gestart. De investeringen van netwerkoperators, nutsbedrijven en lokale overheden op dat gebied vertonen de afgelopen maanden een sterk opgaande lijn. Deze organisaties beseffen dat de bestaande koperen infrastructuur snel achterhaald zal zijn, en alleen glasvezel kan voldoen aan de snel stijgende behoefte aan bandbreedte.

Het toenemend belang van internet en daarmee verwante nieuwe online en multimedia diensten vragen om steeds meer snelheid en betere datatransmissietechnologie. Alleen glasvezel kan vanuit een wijkvoorziening snelheden groter dan 50 Mb/s leveren. De meeste netwerkbeheerders streven er naar deze snelheid tot binnen in kantoren en woonhuizen te leveren: Fiber-to-the-Home (FTTH). Het marktonderzoeksbureau Heavy Reading heeft vastgesteld dat het aantal Europese huishoudens met FTTH zal vervijfvoudigen van 4 miljoen nu tot meer dan 20 miljoen in 2013.

Duurzame economie
Martin Reichle, CEO van R&M, over deze ontwikkelingen: à¢â‚¬à…“FTTH is geen toekomst-droom, maar het logische gevolg van de toename van internettoepassingen. FTTH brengt ´quality of life´. Het biedt de mogelijkheid multimediacomputers, HDTV, beveiligingssystemen en supersnel internet in een huishouden simultaan te gebruiken.

De internationale leverancier van bedrijfsinformatie Ovum presenteerde in februari een rapport over de enorme voordelen van breedbandnetwerken voor onderwijs en gezondheidszorg, voor telewerken en volkshuisvesting en voor de openbare dienstverlening. In 2008 voerde het Duitse WIK-Consult in opdracht van de Europese Commissie een onderzoek uit dat aantoont dat uitbreiding van breedbandnetwerken kan leiden tot twee miljoen nieuwe banen in 2015. Het gebruik van breedbandtoepassingen moet vooral in landelijke omgevingen worden gestimuleerd, om ook daar duurzame groei te waarborgen. Roland Kohler, Hoofd van de R&M Business Unit Public Networks, acht breedbandnetwerken onmisbaar voor duurzame economische ontwikkelingen: à¢â‚¬à…“Een krachtig glasvezelnetwerk is onmisbaar voor iedere bedrijfslocatie. R&M is ervan overtuigd dat na de DSL-boom glasvezelnetwerken in woon- en bedrijfsomgevingen een nieuwe massamarkt wordt.

Modulariteit
In Europa heeft ieder land, elke regio en elke stad eigen condities en plannen. Dat vraagt om flexibele, modulaire bekabelingssystemen die snel aan de locale omstandigheden kunnen worden aangepast. R&M is leverancier van modulaire systemen die alle concepten en protocollen ondersteunen. R&M heeft oplossingen voor breedband- en ultrabreedbandinfrastructuren, inclusief hybride systemen voor de gefaseerde migratie van coax en koper naar glasvezel.
Dankzij het modulaire principe kan de planning van FTTH-projecten worden afgestemd op de eigen strategie, investeringsmogelijkheden en locale omstandigheden van de betrokken netwerkoperator.

Gezien de bovenstaande verwachtingen heeft R&M de investeringen in de ontwikkeling van nieuwe producten met 10% verhoogd ten opzichte van de R&D-uitgaven in 2008.

Standaardisering: de markt
Zwitserland, Zweden en Nederland lopen voorop als het gaat om standaardisering. Zwitserland heeft een eigen FTTH-model, waardoor operators kosten kunnen besparen door samen te werken op à©à©n netwerk. Anderzijds kunnen klanten dankzij deze standaardisering snel van de ene op de andere operator overschakelen, wat leidt tot een gezonde concurrentie.

De oplossing die Nederland heeft gevonden voor concurrentie op de toegangsnetwerken, heeft al geleid tot aanzienlijk investeringen in glasvezel. Scandinavië, de Baltische landen, Oost-Europa, Oostenrijk, Frankrijk en Portugal zien allen een toename van FTTH in de komende vijf jaar. FTTH biedt ook kleine operators de kans in te spelen op de markt, terwijl locale en regionale overheden het bedrijfsleven de modernste internet- en communicatiefaciliteiten kunnen garanderen.

Martin Reichle onderstreept het grote belang van ervaring: à¢â‚¬à…“R&M weet hoe glasvezelnetwerken tegen overzichtelijke kosten in een infrastructuur kunnen worden ingepast, in landen in Europa tot en met het Verre Oosten. Wij hebben ervaring met industriële en bedrijventerreinen, woonarealen en bedrijfsgebouwen.

Laatste barrià¨re: het huisnetwerk
R&M realiseert zich bij FTTH een heel belangrijk punt: het netwerk in huis. Dat voldoet in veel gevalleen bij lange na niet aan de via glasvezel geboden bandbreedte. Daarom adviseert R&M operators hun klanten een upgrading van hun huisnetwerk als aparte dienst aan te bieden. Andreas Klauser, R&M System Manager Home Cabling, weet dat dat tegen lage kosten kan. à¢â‚¬à…“We hebben verschillende scenario´s voor uiteenlopende situaties, en dan specifiek voor oudere gebouwen.

Meer informatie is te vinden op http://www.rdm.com. Daar kan ook de meest recente editie van het R&M magazine ´Connections´ - specifiek gericht op de beschreven ontwikkelingen - worden gedownload.

Over R&M
Reichle & De-Massari AG (R&M) is een Zwitserse ontwikkelaar en producent van bekabelinginfrastructuren. Het bedrijf is in 140 landen actief en levert daar complete bekabelingsystemen voor kantoren, woningen, telecombedrijven en industriële toepassingen, die door erkende installateurs worden gemonteerd en gecertificeerd. Met een omzet van SFr 247 miljoen in 2008 en wereldwijd meer dan 650 medewerkers, behoort R&M tot de top 500 bedrijven in Zwitserland.
Meer informatie is te vinden op: http://www.rdm.com of http://www.rdm.com/bnl

Voor meer informatie
Reichle & De-Massari
Gert-Jan Roozeboom, Sales Consultant Engineer
Telefoon 06 13 44 4794
e-mail: [email protected]
NOOT VOOR DE REDACTIE
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Presscom
Madeleine Kok
Telefoon: 030 6051415
e-mail: [email protected]