(Persbericht) Foutloze transmissie zonder signaalverlies over 550 meter glasvezelkabel met MPO-connectoren overschrijdt standaard ruimschoots

Apeldoorn, oktober 2011 - R&M, de Zwitserse fabrikant van bekabelingsystemen, heeft een nieuw record gevestigd voor datacommunicatie over glasvezelbekabeling. Tijdens een testdemonstratie in Zà¼rich bereikte het bedrijf voor het eerst foutloze transmissie van 40 Gigabit Ethernet (40GbE) over een 550 meter lange multimode kabel met negen MPO/MTP connectoren. Deze prestatie ligt zo'n 60% boven de vorige benchmark en is vele malen hoger dan de eis uit de IEEE 802.3ba standaard. De test heeft ruim zes uur geduurd en vond plaats tijdens het technische seminar 'It's NOT the Network', in de studio's van de Zwitserse nationale televisie, georganiseerd door netwerkspecialist Emitec.

Zwitserse kwaliteit MPO/MTP connectoren
De gebruikte R&M MPO/MTP connectoren, voor geprefabriceerde kabels met meerdere glasvezels, zijn geproduceerd in de nabijgelegen eigen fabriek in Wetzikon. Daar hebben R&D-medewerkers de afgelopen maanden onder andere de oppervlaktebehandeling van glasvezeluiteinden en de kwaliteitscontrole verfijnd. R&M kan nu de uiteinden van alle glasvezels in de connectoren tot in het nanometer gebied nauwkeurig afwerken. De demonstratie voor een publiek van technische experts heeft het resultaat van die R&D-inspanningen onomstotelijk aangetoond.

"Wij kunnen nu een transmissiekwaliteit leveren die alle eisen uit de IEEE 802.3ba standaard ruimschoots overschrijdt", zegt RCDD Gert-Jan Roozeboom, Technical Manager Western Europe bij R&M. R&M heeft de recordprestatie in nauwe samenwerking met Reflex Photonics Inc. uit Sunnyvale in Californië en Xena Networks uit Kopenhagen geleverd. De 40GBASE-SR4 module van Reflex Photonics heeft het lichtsignaal door de kabel gestuurd, terwijl testapparatuur van Xena Networks is gebruikt om de resultaten te meten.

40 Gigabit Ethernet
De IEEE 802.3ba commissie heeft de 40GbE standaard (40GBASE-SR4) in juni 2010 goedgekeurd. Deze beschrijft een verbinding van maximaal 150 meter bestaande uit OM4 glasvezelkabel. In deze 150-meter verbinding is een maximaal verlies van 1 dB toegestaan. Het doel daarvan is een 'bit error rate' van minder dan 10-12 te kunnen garanderen. R&M heeft voor haar 40GbE-oplossing een veel strengere eis gedefinieerd om de migratie van 10 naar 40/100GbE makkelijker te maken. De 550-meter lengte is namelijk heel gangbaar voor 10GbE-toepassingen (10GBASE-SR) en sluit daarom goed aan op de behoeften en wensen van netwerkbeheerders. Tot nu toe zijn er slechts verliesloze 40/100GbE-transmissies in de bekabelingmarkt gedemonstreerd tot 275 en 345 meter lengtes.

"Wij hebben de transmissieprestaties kunnen verhogen door onze geoptimaliseerde connectoren te combineren met OM4-kabels die niet gevoelig zijn voor de buigstraal en geavanceerde optoelektronica", licht Roozeboom toe. "Daarmee kunnen eigenaren van datacentra en eindgebruikers met veel datacommunicatie, zoals financiële dienstverleners, risicoloos doorgroeien naar 40/100 Gigabit Ethernet. Verder biedt dit hen een grotere flexibiliteit bij de uitbreiding van een netwerk.

Ervaringen van Reflex, Xena en Emitec
"Voor Reflex is het een bijzondere ervaring om zo'n grote toename in de mogelijke verbindingslengte voor netwerkaansluitingen te zien", zegt Robert Coenen, Vice President Sales & Marketing van het bedrijf. "De combinatie van R&M's excellente productiekwaliteit en Reflex's hoge CFP-prestaties baant de weg voor grootschalige toepassing van 40/100 Gigabit Ethernet in datacenters".

Jacob Nielsen, CEO van Xena Networks voegt daaraan toe: "De 40/100 GbE-markt krijgt snel meer momentum en daarom verheugd het ons getuige te zijn van R&M's aanzienlijke overschrijding van de standaardlimieten. Met Xena's L2-L3 40/100GbE testmodule (M1CFP100/M2CFP40), hebben zij de foutloze transmissie over een 550-meter verbinding met negen MPO-connectoren geregistreerd. Dat is een bijzondere prestatie en tegelijkertijd overtuigend bewijs van de hoge kwaliteit waarmee R&M's oplossingen worden geproduceerd.

"Met deze demonstratie bewijst R&M wat met Zwitserse precisie te bereiken is bij de productie van standaard glasvezelbekabeling en -componenten", zegt Armin Diethelm, CEO van Emitec, de organisator van het technische seminar. "De resultaten leveren ook economische voordelen op, omdat gebruikers in de toekomst flexibeler hoge snelheid verbindingen met meer connecties kunnen plannen. Verder helpt het hen om kosten te besparen op energieverbruikende actieve apparatuur".

Over R&M
Reichle & De-Massari AG (R&M) ontwikkelt en produceert bekabelinginfrastructuren voor communicatienetwerken. Met hoge kwaliteit producten voor koper- en glasvezelnetwerken heeft R&M de reputatie van marktleider in kwaliteit opgebouwd. Het bedrijf is in 30 landen actief met een eigen verkoop- en marketingorganisatie. Met een omzet van CHF 180 miljoen in 2010 (waarvan 75% uit export) en 600 medewerkers, behoort R&M tot de top 500 bedrijven in Zwitserland. Het bedrijf is eigendom van de Reichle-familie en wordt als een onafhankelijk familiebedrijf gerund.
Meer informatie is te vinden op www.rdm.com of www.rdm.com/bnl.

Over Reflex Photonics Inc.
Reflex Photonics is de in 2002 opgerichte ontwikkelaar van hoge snelheid oplossingen voor optische dataverbindingen over parallelle vezels en halfgeleiderverpakkingen. Reflex speelt daarmee in op de groeiende vraag naar hoge snelheid verbindingen in bedrijfskritische opslag- en serveromgevingen en switches/routers voor telecomtoepassingen. Apparatuurontwikkelaars kunnen met hun oplossingen zowel kleinere als goedkopere systemen ontwerpen, die minder stroom verbruiken, voor steeds betrouwbaardere en snellere verbindingen.
Meer informatie is te vinden op: www.reflexphotonics.com/

Over Xena Networks
Opgericht in 2007 en gevestigd in Denmarken, ontwikkelt Xena Networks gebruikersvriendelijke, betaalbare en flexibele L2-L3 Gigabit Ethernet testoplossingen. Het bedrijf verkoopt haar producten via een internationaal partnernetwerk. Xena Networks is onlangs erkend als à©à©n van de Red Herring's Europe Top 100 technische start-ups, terwijl zij in 2010 de Frost & Sullivan 'Global Gigabit Ethernet Test Equipment Entrepreneurial Company of the Year Award' hebben gewonnen voor innovaties in de Gigabit Ethernet testmarkt.
Meer informatie is te vinden op: www.xenanetworks.com