Debat bezorgt Emile 1e plaats in sentimenten top 5

Kersverse SP-lijsttrekker Emile Roemer is een regelrechte hit in de online media. In de afgelopen 2 weken waren meer dan 25% van berichten over hem positief. De nummer 1 positie werd hem mede bezorgd door zijn optreden in Carrà©, die door veel kijkers als humoristisch en scherp gevonden werd. In de Clipit peiling levert de SP echter 1 zetel in, de tomatenpartij heeft hier 11 zetels. De VVD is in deze editie van de Clipit peiling de grootste partij.

Roemer op 1, Rutte op 2
In de Clipit Sentimenten Top 5 van lijsttrekkers die meest positief in het nieuws zijn gekomen, staat Roemer (SP) met stip op 1. 27,17% van de berichtgeving was positief, mede veroorzaakt door zijn optreden in het Carrà©debat dat op woensdag 26 mei door RTL 4 uitgezonden werd. Op 2 staat Mark Rutte. De VVD-lijsttrekker is ten opzichte van zijn collega‘˜s goed bezig. Met bijna 17,15% positieve berichtgeving laat hij evenals Roemer - demissionair premier Jan Peter Balkenende (10,66%) ver achter zich. CU- en GroenLinks-lijsttrekkers Rouvoet en Halsema volgen met rond 12%.

Wilders meest negatief in online nieuws, kiezer Balkenende-moe
Geert Wilders kwam met bijna 25% het meest negatief in de online media naar voren. De PVV-lijsttrekker wilde in een door de Telegraaf uitgegeven verkiezingskrant waarin hij en vier andere lijsttrekkers de inhoud van pagina‘˜s mochten aangeven, een cartoon van Gregorius Nekschot afbeelden, waarop de profeet Mohammed afgebeeld was. Dit zorgde voor een stroom reacties, waarvan de meesten als negatief werden bestempeld.

Jan Peter Balkenende van het CDA en Job Cohen van de PvdA volgen Wilders wat betreft negatief sentiment op de voet. Van beide lijsttrekkers is 20% van de berichten negatief. In de online media wordt beweerd dat kiezers à¢â‚¬Å“Balkenende-moeà¢â‚¬ zouden zijn. Ook Cohen doet het niet goed in de sentimentenanalyse. Door zijn magere optreden in zowel het Premiersdebat als het Carrà©debat werden veel negatieve berichten over de oud-burgemeester van Amsterdam geplaatst en gevonden. Femke Halsema en Rita Verdonk volgen met allebei ruim 17% negatieve berichtgeving.

Kijk voor de figuren op www.clipit.nl/verkiezingen

Figuur 1 Sentiment per lijsttrekker van 13-05-2010 tot 27-05-2010

Buzz top 5
Het lukt de andere lijsttrekkers niet om Geert Wilders in te halen in de lijsttrekker buzz top 5. De blonde Limburger blijft ruimschoots op nummer 1 staan met bijna 40.000 berichten in de afgelopen twee weken. In de trendgrafiek terug te vinden op www.clipit.nl/verkiezingen - is echter wel te zien dat de piek die Wilders beleefde op maandag 24 mei de dag na het Premiersdebat werd geëvenaard door zowel Rutte als Cohen. Rutte (totaal 24.398 berichten) werd vaak genoemd door het winnen van het debat, Cohen (totaal 34.134) door zijn falen en Wilders, zoals altijd, door discussies op fora en onder artikelen geplaatst voor- en tegenstanders. Jan Peter Balkenende staat in de Buzz Top 5 op 3 met in totaal 25.195 berichten, maar bleef ver achter op de piek die de andere lijsttrekkers na het Premiersdebat hadden.

Pers- en nieuwssites schrijven meest over Balkenende
Hoewel over Geert Wilders bijna standaard het meest geschreven wordt op websites (social media in de breedste zin van het woord) met user generated content, is Balkenende de nummer 1 op pers- en nieuwssites. Met bijna 2.500 berichten wordt hij het meest genoemd; Wilders volgt na Cohen met 1.000 berichten minder dan Balkenende.

Vertaling naar zetels: VVD de grootste partij
De partij van Mark Rutte is de grootste partij in de Clipit peiling. De partij stijgt 5 zetels ten opzichte van de vorige peiling. De PvdA zakt 4 zetels. Naast de negatieve publiciteit die Job Cohen ten gevolge van de debatten over zich heen kreeg, was de buzz rondom zijn partij ook nog eens minder dan die van de VVD.

Kijk voor de tabel met het aantal zetels per partij op www.clipit.nl/verkiezingen

Balkenende ziet zijn partij 7 zetels stijgen. De buzz rondom het CDA is in de afgelopen twee weken weer wat aangetrokken. In tegenstelling tot het CDA, levert de partij van Geert Wilders 7 zetels in ten opzichte van de vorige peiling.

Volgende peilingen en meer informatie
Meer informatie over de peiling, het archief en alle top 5‘˜s vindt u op www.clipit.nl/verkiezingen. De laatste Clipit peiling vindt plaats op 7 juni. Zet die datum in je agenda en ga naar www.clipit.nl/verkiezingen. Blijf op de hoogte!