Meer dan 130 gasten op de nieuwjaarsreceptie van het Portaalproject

Succesvolle aftrap van de tweede ronde: meer dan 130 gasten waren voor de nieuwjaarsreceptie van het Portaalproject naar het Businesscentrum Poort van Holland – Poort van Duitsland naar Kleve gekomen. Dit grensoverschrijdende project van de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland, de Industrie- und Handelskammer Niederrhein en de Handwerkskammer Düsseldorf helpt kleine en middelgrote bedrijven in de Euregio bij hun eerste stap op de markt van het respectieve buurland.

lmut Schmitz van NRW International, de nieuwe organisatie voor buitenlandse handelsbevordering in Noordrijn-Westfalen, verduidelijkte het potentieel van de grensoverschrijdende economische ruimte. “Het gemeenschappelijke handelsvolume tussen Noordrijn-Westfalen en Nederland behoort tot de grootste ter wereld”, aldus Schmitz. Hiervan profiteren nu al kleinere firma’s in het midden- en kleinbedrijf die in het buurland actief zijn. “Wij halen inmiddels 50% van onze omzet uit Nederland”, vertelde Gaby Schoofs-Winkelhofer van Schoofs Fensterbau uit Goch. De eerste stap was echter niet zo eenvoudig, het bedrijf moest eerst een fundamenteel brancheverschil overwinnen; waar de klanten in Duitsland hun kozijnen direct bij het bedrijf bestellen, loopt het contact in Nederland bijna uitsluitend via de aannemers. “En daarin lag het probleem: hoe benader ik de aannemers? Nadat dat gelukt was, ging het bijna vanzelf”. Inmiddels kun je wel zeggen: “Het samenwerken met Nederlanders is echt leuk!”

André Fikkers van Fiktech en Jos Mewe van Mediplus namen de tegenovergestelde route. Fikkers heeft een eigen ingenieursbureau, dat gespecialiseerd is in de optimalisering van industriële bedrijfsprocessen. Mewe heeft een medische controledienst opgericht, die voor verzekeringen en bedrijven werkt. Beide gaven aan, dat ze op de eerste bijeenkomsten van het Portaalproject nog veel hebben opgestoken – van cultuurverschillen tot juridische valkuilen.

In februari gaat het tweede deel van de gratis toegankelijke informatieve seminars van start. Op het programma staan branchespecifieke bedrijfsbezichtigingen en zogeheten matchmakings in de sectoren food, bouw, metaal, elektro, design, logistiek en milieutechniek. Belangrijk onderdeel is het “netwerken”, de uitwisseling tussen Duitse en Nederlandse collega’s. De website www.portaalproject.eu geeft een actueel overzicht van het programma en locaties.

Tegelijkertijd kunnen bedrijven die de stap naar het buurland willen wagen, zich laten adviseren. Tot 70 procent van de kosten kunnen worden vergoed (tot maximaal 5.000 euro per firma). “Voor subsidie komen voorbereidende werkzaamheden zoals het opstellen van een businessplan, een marktanalyse of de vertaling van flyers en websites in aanmerking”, vertelde Ronald Cieraad van de Kamer van Koophandel. Ondernemers die snel beslissen kunnen nu van deze mogelijkheid gebruik maken; uiterlijk eind april moeten de betreffende werkzaamheden zijn afgerekend.

Informatie: www.portaalproject.eu
 
Gecofinancierd door het EU-programma INTERREG IIIA van de Euregio Rijn-Waal, de ministeries van Economische Zaken van Nederland en Nordrhein-Westfalen en de provincie Gelderland.