De aanstaande klimaattop in Kopenhagen wakkert de interesse voor milieugerelateerde markten aan, in het bijzonder voor koolstofgerelateerde producten. Als het in Kopenhagen tot een akkoord komt om de wereldwijde CO2-uitstoot terug te dringen, worden uitstootrechten meer waard, en krijgen beleggers wellicht zin om de huidige lage handelsniveaus om te zetten in long-posities.

Om in te spelen op deze vraag lanceert Saxo Bank een CFD die gebaseerd is op de prijs van de ECX EUA Carbon Emissions. à¢â‚¬Å“Dit verhoogt de transparantie van de prijs van CO2-emissies. De kosten van CO2-uitstoot zijn al sterk gerelateerd aan energieprijzen zoals Olie, Aardgas en Kolen,à¢â‚¬ aldus Claus Nielsen, Head of Markets van Saxo Bank, Kopenhagen.

Peter Comstock, co-Head Saxo Bank Nederland: à¢â‚¬Å“De prijs van koolstofemissies is geduikeld van €30 per ton in juli 2008 tot slechts €8 in het begin van 2009, toen de crisis wereldwijd toesloeg en de industriële productie vertraagde. In de afgelopen zes maanden schommelde de prijs tussen €12 en €16 per tonà¢â‚¬.

Saxo Bank biedt beleggers nu de mogelijkheid om in te stappen vanaf 25 ton op jaarbasis. Een gemiddeld huishouden* stoot jaarlijks ongeveer 15 tot 20 ton CO2 uit door verwarming, elektriciteit, auto‘˜s en vliegreizen.

Als u nu bijvoorbeeld denkt dat de gemiddelde energie-uitstoot per huishouden in het komende jaar omhoog zal gaan, zou het een optie zijn om de CO2-CFD te kopen en zo de verhoogde prijs te tracken. Dit betekent dat beleggers zouden kunnen profiteren van een aantrekkennde vraag en dus van hogere prijzen.

VOORBEELD
Saxo Bank biedt de mogelijkheid te handelen vanaf een minimum van 25 ‘˜uitstootrechten‘˜, die elk recht geven op het uitstoten van 1 ton CO2.

U koopt 25 ton EMISSIONSDEC10 voor € 14.75. Als de marktprijs stijgt tot €15.75 maakt u een winst van €25. Met een contractwaarde van €368.75 (prijs maal hoeveelheid) is de margeverplichting dan €36.88.

Saxo Bank biedt al een breed scala aan grondstoffen aan zoals Goud, Zilver, Koper, Koffie, Cacao, Suiker, Mais, Tarwe, Sojabonen, Aardgas en Ruwe Olie. Deze zijn allemaal als CFD‘˜s verhandelbaar. à¢â‚¬Å“We hebben afgelopen zomer veel van onze CFD‘˜s geïntroduceerd en hebben sindsdien geweldige interesse en handelsvolumes voor deze contracten gezien,à¢â‚¬ zegt Claus Nielsen.

De twee populairste contracten zijn die voor Ruwe Olie en voor Goud. Beleggers gebruiken met name Goud als nieuwe vermogenscategorie om paal en perk te stellen aan verdere onrust en inflatie, en ook gewoon als als alternatief voor aandelen en obligaties. Goud ging in 2009 al met 40% omhoog.

In de komende weken gaat Saxo Bank het CFD-aanbod nog verder uitbrengen met CFD‘˜s op andere grondstoffen zoals Gas Oil, Platina, Live Cattle, Koolzaad en Sinaasappelsap.

* In Denemarken

Over Saxo Bank

Saxo Bank is een specialist in online trading and investment, die klanten in staat stelt te handelen in Forex, CFD‘˜s, aandelen, futures, opties en andere derivaten. Ook biedt Saxo Bank professionele beheerservices voor portefeuilles en beleggingen via SaxoWebTrader en SaxoTrader via de toonaangevende online trading platforms. SaxoTrader is rechtstreeks beschikbaar via Saxo Bank of via een van de wereldwijde partners van de bank. Whitelabeling is een belangrijke activiteit voor Saxo Bank, waarbij het online trading platform van de bank in aangepaste versie onder de merknaam van andere financiële instellingen en makelaars wordt uitgebracht. Saxo Bank heeft meer dan 120 whitelabelpartners en duizenden klanten in ruim 180 landen. Het hoofdkantoor van Saxo Bank is gevestigd in Kopenhagen en wordt ondersteund door kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zwitserland, Singapore, Spanje, Australië en Japan.

Voor vragen en aanvullende informatie kunt u altijd contact opnemen met Koos Verheul, zie contactgegevens hieronder.

Met vriendelijke groet,

Koos Verheul
PR Assistant
CitySavvy - Investor Voice
Financial and Corporate Communications
+31 020 794 4737
+31 6 27 90 94 87

Herengracht 124-128
1015BT Amsterdam
The Netherlands
www.citysavvy.com