(Persbericht) Schiphol is opnieuw de populairste vertrekluchthaven onder de Nederlandse reizigers. Bijna tweederde van de Nederlanders vloog vanaf de nationale luchthaven en laat daarmee regionale luchthavens ver achter zich. Transavia is de luchtvaartmaatschappij waar voornamelijk mee gevlogen is, maar het liefst vliegt de Nederlander met KLM. Zo blijkt uit de resultaten van de vierde editie van het Nationaal Vliegreis Onderzoek 2011* in opdracht van online vliegticketaanbieder vliegwinkel.nl.

Afstand tot huis minder belangrijk voor passagiers SchipholSchiphol die op 19 oktober jl. nog de miljardste passagier verwelkomde is al jaren de meest populaire luchthaven onder de Nederlandse reizigers. De top-3 redenen dat men voor Schiphol kiest:

1. Rechtstreekse vlucht mogelijk (33%)
2. Goede bereikbaarheid met openbaar vervoer (24%)
3. Afstand tot huis (24%)

Regionale luchthavens trekken voornamelijk passagiers uit de regio aan. Ongeveer de helft van deze passagiers kiest voor een regionale luchthaven vanwege de afstand tot huis.

KLM meest favoriet onder mannen
KLM is de onbetwiste favoriete luchtvaartmaatschappij onder de Nederlandse reizigers. Opvallend, want de meeste mensen vlogen met Transavia. De favoriete luchtvaartmaatschappij top-3 van Nederland:

1. KLM (27%)
2. Transavia (7%)
3. Singapore Airlines (6%)

De mannelijke reiziger is met name fan van KLM. Bijna 1 op de 3 mannen vliegt het liefst met deze maatschappij. Bij de vrouwen ligt dat iets lager (24%). Transavia wordt juist beter gewaardeerd door vrouwen. Singapore Airlines is bij beide geslachten evenveel in trek. Overigens geeft 39% aan geen favoriete luchtvaartmaatschappij te hebben.

* Na de eerste drie edities van Het Nationaal Vliegreisonderzoek in 2008, 2009 en 2010, heeft vliegwinkel.nl in 2011 de vierde editie geïnitieerd. Ruim 1.000 Nederlanders hebben diverse vragen beantwoord over de vliegreizen die zij het afgelopen jaar hebben gemaakt. Het Nationaal Vliegreisonderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd door De Vos & Jansen Insights. Editie 2011 werd in september 2011 uitgevoerd onder 1.007 respondenten van 18 jaar en ouder die in de afgelopen 12 maanden een of meerdere vluchten hebben gemaakt met vertrek vanuit Nederland of buurland. Met behulp van de Gouden Standaard zijn de resultaten gewogen en dus representatief voor de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder.