(Persbericht) Het Nederlandse bedrijf Schleifenbauer Products lanceert deze week tijdens de Elektrotechniek 2011 een nieuw product om stroom te meten: de distributiepaneelmeter ofwel DP-Meter. Hiermee geeft Schleifenbauer nu ook installatiebureaus en paneelbouwers een relatief goedkope, overzichtelijke, snel te monteren en veilige tool in handen om stroom te meten in het distributiepaneel.

Meten van stroom is belangrijk om energiekosten in kaart te brengen. Door het gebruik van stroom inzichtelijk te maken wordt bovendien een bewustwordingsproces gecreëerd, zodat uiteindelijk het stroomverbruik en dus de belasting van het milieu zullen dalen. Dit besef leeft nu al bij met name datacenters. Maar ook in de utiliteitsbouw wil men tegenwoordig steeds vaker inzicht in stroomgebruik, bijvoorbeeld om de energiekosten te kunnen verminderen. De genoemde metingen waar normaal gesproken een intelligente stekkerblok voor wordt gebruikt, kunnen ook via de DP-Meter gedaan worden.

Bij de productie van de DP-Meter is met name gekeken naar veiligheid en gebruikersgemak voor installateurs en paneelbouwers. Het gesloten DIN-railkastje neemt weinig ruimte in, is gemakkelijk te bedraden en snel te installeren. Het biedt een naar verhouding goedkope oplossing om zowel stroom, spanning, vermogen, energie en power factor te kunnen meten. De bijbehorende meetspoelen worden geleverd als ´solid core‘˜ waarbij er drie op à©à©n module voorgemonteerd zijn (3CTee) of als ´split-core‘˜ voor toepassing onder spanning.

Schleifenbauers Marketing Director Ronald Timmermans: à¢â‚¬Å“Om de kosten toe te kennen aan de feitelijke afnemers, worden intelligente stekkerdozen, de zogenaamde PDU‘˜s, gebruikt. In plaats van meten in de PDU kan er nu gemeten worden direct voor of achter de zekeringsautomaat. Dit is efficiënt en kan door de installateur of paneelbouwer meegenomen worden in de installatiewerkzaamheden.
Energiebesparing is zowel maatschappelijk als economisch een ´must‘˜. Om te kunnen besparen is een goed inzicht nodig van waar de energie heen gaat. De DP-Meter is een instrument dat de gebruikers helpt om deze stromen in kaart te brengen en levert bovendien een nauwkeurigheid die voldoende is om energiekosten te kunnen doorbelasten. Datacenters kennen ons al vanwege onze intelligente stekkerblokken die meten bij de afnemers. Nu hebben we ook een meter die dichter bij de bron kan meten wat de kosten per gemeten fase omlaag brengt.
Omdat in het distributiepaneel een zeer hoge dichtheid van fasedraden aanwezig is kan er zeer compact gemeten worden. Met iedere DP-Meter kunnen 27 fasen gemeten worden. Meerdere DP-Meters kun via een seriële bus op afstand gemonitord worden Schleifenbauer levert daarvoor alle componenten plus een duidelijke inbouwinstructie aan de installateur.à¢â‚¬

De DP-Meter wordt gepresenteerd op stand nummer 07D078, de stand van Harting Nederland, tijdens Elektrotechniek 2011. Deze beurs wordt van 3 tot en met 7 oktober gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht.