Sparren met de manager? Sollicitatiegesprekken voeren? Public relations? Secretaresses kunnen interessante taken naar zich toe trekken en heel veel energie uit hun werk halen. "Het is een ontzettend leuk vak maar je moet wel je rol in de organisatie opeisen en meer op de voorgrond treden. Kansen krijg je niet, die moet je nemen." Dit zegt Marjan van Haaren, organisator van ´Secretaresse 2.0', een dag voor hoger opgeleide secretaresses op 28 januari 2010 in de Caballero Fabriek.

We kennen allemaal zwijgzame juffrouw Janny, die plichtmatig en zonder enig genoegen de facturen uittikt. Lijnrecht tegenover juffrouw Janny staat de geroutineerde gatekeeper en carrià¨revrouw wiens dwingende invloed reikt tot in de bestuurskamer. Dat er tussen deze twee karikaturen een schat aan kennis en ervaring kan worden gedolven, is evident. De ´secretaresse 2.0' is niet agressief maar assertief. Zij passeert de manager niet maar gaat de dialoog aan. Ze laat zichzelf zien en wordt serieus genomen, is van alle markten thuis, praktisch ingesteld en doortastend en weet waar de prioriteiten liggen. En... ze is zich bewust van haar strategische rol in de organisatie. Managers, maak er gebruik van!

In een notendop is dit de thematiek van ´Secretaresse 2.0', een studiedag voor secretaresses die meer uit hun werk willen halen. Er is meer dan het beheren van de agenda. Het vak is breed en inspirerend maar... kansen krijg je niet, die moet je nemen! Marjan van Haaren: "De meeste vrouwen hebben niet door dat ze die ruimte zelf moeten pakken. Haantjes zullen ze altijd tegenkomen. Het is aan hen hoe ze daarmee omgaan."

Tijdens de studiedag worden secretaresses uitgedaagd na te denken over waar ze hun bed voor uitkomen, hoe ze de manager kunnen managen en hoe ze zich kunnen positioneren in de organisatie. In à©à©n dag worden secretaresses bijgepraat over meer passie en betrokkenheid in hun werk. Het programma bestaat uit presentaties van onder anderen trainer/coach Annejet de Blà©court (Jetting), project- en officemanager Martinette Boonekamp (Angels4Office), senior adviseur en voormalig wethouder van Delft Christiaan Baljà© (Alares) en Joyce Schuller, de personal assistent van Herman den Blijker. Trainer Enno van Kersen van Sandler Training geeft een presentatie over ´omgaan met lastige mensen'. De dag wordt afgesloten met een forumdiscussie (over bewustwording en ethiek) en opgeluisterd met een lunch, informatiemarkt, drankje en muziek. De Caballero Fabriek in Den Haag biedt het inspirerende decor.

Goede rechterhand

Volgens Van Haaren en mede-organisator Mireille van den Dop-Andeweg hebben 8 van de 10 secretaresses meer in hun mars dan ze laten zien. De geschetste problematiek wordt onderbouwd door een onderzoek van de Universiteit van Maastricht. Daaruit blijkt dat maar liefst 35 procent van de hoogopgeleide vrouwen doodmoe is na een dag werken terwijl van de mannen slechts 28 procent opgedweild kan worden na vijven. Het lijkt er sterk op dat vrouwen vaker onder hun niveau werken. Uit onderzoek weten we dat dat vermoeiend is.

De studiedag beoogt deelnemers duidelijke keuzes te laten maken. Wat willen secretaresses met hun leven en carrià¨re? Waar krijgen ze energie van? Hoe gaan ze van ´uitvoeren' naar ´samenwerken'? Secretaresses die op de werkvloer niet uit de verf komen, zullen zich af moeten vragen hoe ze hun situatie kunnen verbeteren. Dat leidt tot een sterkere relatie met de manager. En daar heeft de hele organisatie profijt van. Van den Dop-Andeweg wil alvast à©à©n advies meegeven: "Wees jezelf in de keuzes die je maakt. Ga niet de hele dag acteren want dat hou je niet vol."

Achter een succesvolle manager staat altijd een sterke vrouw. Geen manager kan floreren zonder een goede rechterhand, stellen Van Haaren en Van den Dop-Andeweg. Het gaat om de klik. De manager zal moeten begrijpen dat een belangrijkere rol voor de secretaresse ook zijn eigen positie ten goede komt.

Informatie voor journalisten

De landelijke studiedag kost € 295,-. Je kunt je aanmelden via de website (zie elders op deze pagina). Neem voor meer informatie contact op met Mireille van den Dop-Andeweg: 06-21257035 / 070-3599031.

Meer informatie treft u op de website: http://www.event-informatie.nl/secretaresse2.0.