Secunda vermijdt jaarlijks 853 ton Co2 uitstoot door kringloop
Kringloopwinkel Secunda maakt milieubijdrage bekend.

Tiel, 16 oktober 2009. Met haar kringloopactiviteiten in Rivierenland vermijdt Kringloopwinkel Secunda jaarlijks 853 ton aan Co2 uitstoot. De onthulling van de milieubijdrage op Nationale Kringloopdag zaterdag 10 oktober was een hoogtepunt voor Secunda, dat afgelopen week tevens haar vijfjarig bestaan vierde.

Kringloopgoederen
Kringloopwinkel Secunda is in een groot deel van Rivierenland actief. Jaarlijks wordt 700.000 kg aan goederen ingenomen en verwerkt. Deze kringloopgoederen worden gebracht door klanten, opgehaald met eigen transport, of ingeleverd op de AVRI milieustraten. Van deze hoeveelheid goederen gaat 77% via de winkel naar een nieuwe eigenaar. 19% daarvan wordt gerecycelt en weer als grondstof gebruikt. Uiteindelijk is slechts 4% niet geschikt voor hergebruik en gaat als restafval naar de verbrandingsoven. ´Dit is een erg mooi resultaat´ vertelt Marc van den Broecke, directeur Kringloopwinkel Secunda. ´Onze goederenstromen worden bij inname gewogen, en ook de afval- en recyclingstromen worden gewogen. Zo kunnen we precies vaststellen waar de goederen heengaan´.

Co2 uitstoot
Het produceren en transporteren van nieuwe goederen kost veel energie en grondstoffen. Wanneer een artikel wordt afgedankt komt het vaak in de verbrandingsoven terecht. Bij al deze handelingen komt direct en indirect Co2 vrij. Deze Co2 uitstoot zorgt ervoor dat de aarde opwarmt. Het opnieuw gebruiken van een artikel heeft als grote voordeel dat het betreffende artikel niet opnieuw geproduceerd hoeft te worden. Door kringloop wordt de levensduur van een artikel gemiddeld met 50% verlengd. Met het opnieuw gebruiken van goederen wordt dus direct Co2 bespaart. Met behulp van een rekenmodel van onderzoeksbureau TNO is vastgesteld dat Secunda jaarlijks 853 ton aan Co2 uitstoot bespaart. ´Het is altijd lastig om je bij zulke hoeveelheden iets voor te stellen´ aldus Van den Broecke. Ter vergelijking hoeveel 853 ton Co2 is: dezelfde hoeveelheid Co2 komt vrij bij het verwarmen van 350 woningen gedurende à©à©n jaar. Ook bomen nemen Co2 op uit de lucht, ongeveer 20 kg per boom per jaar. Een bos met 42.650 bomen neemt net zoveel Co2 op als Secunda vermijdt met kringloop. ´Dat is een bos ter grootte van 22 voetbalvelden´.

Onderschatting
´De rol van kringloop werd nog wel eens onderschat´ vervolgt Van den Broecke. Het zichtbaar maken van de milieubijdrage van Secunda was voor ons een belangrijk agendapunt. Met de uitkomsten van de Co2 vermijding onderstreept Secunda nogmaals het belang van kringloop. ´We zijn natuurlijk erg blij met deze uitkomsten, maar we zijn nog lang niet klaar. Hergebruik van goederen en materialen wordt steeds belangrijker om klimaatverandering tegen te gaan´. Kringloop is een belangrijke schakel in de afvalketen en de kringloopbranche wordt steeds professioneler om hier zo goed mogelijk invulling aan te geven. Ook Kringloopwinkel Secunda haakt aan bij deze ontwikkeling. Van den Broecke vertelt: ´Secunda blijft alert op nieuwe mogelijkheden om onze rol binnen Rivierenland verder uit te breiden´

---------------------
Noot aan de redactie:
Voor foto´s en/of meer informatie over deze tekst kunt u contact opnemen met Kringloopwinkel Secunda:

Marc van den Broecke directeur, Tel: 0344 62 63 66,
[email protected] www.secunda.nl

Website: http://www.secunda.nl

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular