Affaire Jack de Vries zorgt voor negatieve buzz

NIJMEGEN Inmiddels afgetreden staatssecretaris Jack de Vries heeft er met het openbaar maken van de affaire met zijn adjudant voor gezorgd dat het CDA wederom het meest negatief in de online berichtgeving naar voren komt dit was eerder ook al het geval. De conservatieve partij komt wel als vierde naar voren in de zetelpeiling.

CDA meest negatief in online berichtgeving
In de afgelopen twee weken kwam het CDA wederom als partij met de meest negatieve berichtgeving (17,2%) naar voren. Dit werd onder andere veroorzaakt door het bekend worden van de buitenechtelijke affaire van staatssecretaris Jack de Vries met zijn adjudant. Ook werd online veel geschreven over de vliegramp in Tripoli: op stand.nl worden Balkenende en Verhagen er bijvoorbeeld van beticht de vliegramp te misbruiken voor hun verkiezingscampagne.

Op 2 staat de PVV. Met 17,0% negatieve buzz volgt de partij van Wilders het CDA op de voet. Dit is onder andere veroorzaakt doordat Hero Brinkman de stemmers opriep op hem te stemmen om zo democratie in de partij te verkrijgen.

Een stabiele factor in het sentiment van de partij van Wilders zijn de discussies op fora. In de afgelopen twee weken werden bijvoorbeeld 139 reacties geplaatst op een topic genaamd Overeenkomsten tussen nationaal-socialisme en G. Wilders op weerwoord.nl.

Meest positief in het nieuws kwamen de SP (14,7%), VVD (13,7%) GroenLinks (13,0%).

Kijk voor de grafiek met het sentiment per partij op www.clipit.nl/verkiezingen
Sentiment per partij van 29-4-2010 tot 13-5-2010

Rutte niet in top 5, VVD wel
In de Clipit Buzz top 5 van partijen komt de PvdA weer naar voren als de nummer 1. Op twee staat de PVV en met een verschil van ruim 7.000 berichten met de PvdA, staat VVD op 3. De Buzz top 5 van lijsttrekkers laat iets anders zien. Geert Wilders staat hier op 1, Job Cohen op 2 en Jan Peter Balkenende met een grote achterstand op 3.

Kijk voor de buzz top 5 voor partijen en lijsttrekkers op www.clipit.nl/verkiezingen

Opvallend is dat VVD-leider Mark Rutte pas op de vijfde plek staat, terwijl zijn partij wel bijna 30.000 keer genoemd wordt in online berichten van de afgelopen twee weken. De VVD werd in de online berichten veel genoemd door de virtuele stijging van het aantal zetels in onderzoeken van bureaus als Synovate. Daarnaast werd de partij vaak genoemd in verband met het overlijden van oud-VVD-leider Hans Dijkstal.

D66 sterk op Twitter en Hyves
De partij van Pechtold (D66) komt niet naar voren als een grote veroorzaker van buzz in online media, maar doet het wel goed op Twitter en Hyves. Op Hyves wordt de partij ruim 2700 keer genoemd, terwijl de PVV niet in die top 3 voorkomt. (Ga voor de Hyves en Twitter buzz top 3 naar www.clipit.nl/verkiezingen)

PvdA en VVD doen goede zaken op beide social networks; de PVV wordt op Twitter vaak genoemd.

Vertaling naar zetels
De PvdA blijft in de Clipit peiling de grootste partij. De partij veroorzaakt onveranderd te meeste buzz ten opzichte van de andere partijen. Ook de PVV blijft door de gegenereerde publiciteit hoog in de peiling staan. Beide partijen zakken wel in het aantal zetels.

De VVD stijgt ook in de Clipit peiling. Met 25 zetels staat de partij op de derde plek in de peiling. D66 en de SP stijgen met respectievelijk 1 zetel en 3 zetels. Grootste dalers zijn GroenLinks en de Partij van de dieren: zij verliezen beiden 2 zetels. Dit betekent een daling van 40% voor de partij van Thieme (PvdD) en 18% voor die van Halsema.

Kijk voor de tabel met het aantal zetels per partij op www.clipit.nl/verkiezingen

CDA blijft de vierde partij
De hoeveelheid buzz die Jack de Vries genereerde, resulteert in een stijging van 2 zetels in de Clipit peiling. Of de grootste partij van de Tweede Kamer zich nog volledig kan herpakken voor de verkiezingen, is de vraag.

Volgende peilingen en meer informatie
Meer informatie over de peiling en het archief vindt u op www.clipit.nl/verkiezingen. De volgende Clipit zetelpeilingen vinden plaats op 31 mei en 7 juni. Zet die data in je agenda en ga naar www.clipit.nl/verkiezingen. Blijf op de hoogte!

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular