(Persbericht) Europese skiërs zijn in hotels in de Duitse skigebieden deze maand het goedkoopst uit. Reizigers die liever een stedentrip maken, slapen het goedkoopst in de zuidelijke steden van Europa, daar zijn veel prijsdalingen te zien. Mensen die de Duitse kerstmarkt bezoeken hebben echter te maken met sterke prijsstijgingen. En in Nederland is een prijsdaling van vier procent ten opzichte van vorige maand zichtbaar. Dit alles blijkt uit de trivago Hotelprijs Index (tHPI), die hotelprijsvergelijker www.trivago.nl elke maand publiceert.

Dà¼sseldorf 10 december 2010. Reizigers in Europese steden betalen deze maand zes procent meer voor een nacht dan een maand eerder, prijzen stijgen tot een gemiddelde 107 euro per overnachting in een tweepersoonskamer. De hotelprijzen liggen daarmee zeven procent boven die van vorig jaar (100 euro). Vooral hotels in het in de winter populaire Londen (186 euro, plus 18 procent), Brussel (118 euro, plus 28 procent) en Wenen (129 euro, plus 15 procent), stijgen de prijzen vergeleken met november zeer sterk.

Duitse skigebieden het goedkoopst
Overnachten in Europese skigebieden in december is het goedkoopst in de Duitse skigebieden. In Winterberg bijvoorbeeld berekenen de hoteliers gemiddeld 99 euro en in Garmisch-Partenkirchen 107 euro. In Oostenrijkse skigebieden moeten wintersporters op hogere prijzen rekenen, de Oostenrijkse prijzen stijgen in december met 14 procent tot 126 euro. In Bad Gastein wordt 107 euro berekend, in Zell am See 148 euro, in Saalbach Hinterglemm 157 euro, en in Kitzbà¼hel kost een overnachting gemiddeld 190 euro. De Zwitserse hotels melden een prijsstijging van zeven procent tot 168 euro. In het geliefde skigebied Zermatt kost een hotelovernachting 220 euro, hoteliers in Davos berekenen 239 euro en erg prijzig overnachten skiërs in het exclusieve wintersportgebied St. Moritz (259 euro).

Duitse kerstmarkten: Hogere hotelprijzen
Mensen die een Duitse kerstmarkt bezoeken en daar overnachten, zien een stijging van de hotelkosten. In Neurenberg bijvoorbeeld, waar de traditionele kerstmarkt veel bezoekers aantrekt, is een sterke prijsstijging van 44 procent tot 118 euro vergeleken met vorige maand te zien. In Frankfurt a.M. stijgen prijzen met 27 procent tot 108 euro en in de steden Mà¼nchen (115 euro) en Dà¼sseldorf (101 euro) betalen gasten elf procent meer dan een maand geleden. De hoteliers in Keulen berekenen met 109 euro negen procent meer dan in november.

Europa: Hotelprijzen in het noorden stijgen dalende prijzen in het zuiden
Voor reizigers die niet gaan skiën, maar liever een stedentrip maken, is goed te weten dat hotelprijzen in Scandinavische steden stijgen, terwijl ze in veel zuidelijke steden dalen. In Stockholm kost een overnachting in een standaard tweepersoonskamer 161 euro, 14 procent meer dan in november. In Kopenhagen stijgen de prijzen tot 150 euro (plus elf procent). Hotels in Oslo kosten met 174 euro een sterke 18 procent meer dan in november. Goedkoper, en bij mildere temperaturen, overnachten reizigers in Barcelona, hier kost een overnachting 111 euro (min 15 procent). Ook Milaan (106 euro, min 14 procent) is met dalende hotelprijzen aantrekkelijk voor kerstinkopen. De winterse stedentrip naar Istanbul is aantrekkelijk, hier kost een overnachting in december gemiddeld 97 euro en daarmee twintig procent minder dan een maand geleden.

Nederland: daling hotelprijzen zichtbaar
In Nederland kost een overnachting in een standaard tweepersoonskamer gemiddeld 106 euro, een daling van vier procent ten opzichte van november (110 euro). Deze daling is in de meeste grote steden te zien: in Amsterdam bijvoorbeeld dalen de prijzen met 4 procent tot 106 euro. In Den Haag (112 euro, min 8 procent), Utrecht (103 euro, 5 procent), Rotterdam (90 euro, min 2 procent) en in Groningen (88 euro, min 1 procent) zijn deze dalingen ook zichtbaar. Hoteliers in Maastricht (114 euro, plus 6 procent) en Eindhoven (92 euro, plus 19 procent) berekenen hogere prijzen.

Een overzicht van de gemiddelde Nederlandse & Europese overnachtingsprijzen en tabellen zijn te vinden op: www.trivago.nl/hotelprijzen

Met www.trivago.nl vinden reizigers het ideale hotel voor het goedkoopste tarief. De online service vergelijkt de hoteltarieven van meer dan 53 boekingsplatforms voor 400.000 hotels wereldwijd. Daarnaast heeft trivago 10 miljoen hotelbeoordelingen op de website en laat het voor elk hotel de gebruikersbeoordelingen op bekende portalen zien. trivago vergelijkt niet de prijzen van online reisbureaus, maar de kamerprijzen. De gebruiker ziet of bij de prijs het ontbijt inbegrepen is, een reservering geannuleerd kan worden, en of een creditcard voor de reservering nodig is. trivago is de enige vrije metasearch: bij het zoeken kan zowel een vakantieregio, een stadsnaam of hotelnaam ingevoerd worden. trivago met het hoofdkantoor in Dà¼sseldorf, werd in 2005 opgericht, en heeft ondertussen 23 internationale websites.

Vrij voor publicatie bij vermelding van de bron www.trivago.nl