Utrecht 14-07-2009. De overweldigende hoeveelheid spam berichten die over het internet rond zwerft is niet alleen slecht voor het milieu, het kost het nederlandse bedrijfsleven ook nog eens miljarden euro´s per jaar. Wanneer alle Nederlandse bedrijven hun inkomende e-mail laten filteren op spam kan dat 3,3 miljard euro en ruim 17 miljoen ton CO2 per jaar schelen.

Van alle e-mail die op internet rond gaat is circa 90% ongewenst. Ruim 99,5% van de ongewenste berichten bestaat uit spam. Uit onderzoek van ICF International blijkt dat de 62.000 miljard spam berichten die in het afgelopen jaar zijn verstuurd 18,6 miljard ton CO2 uitstoot hebben gegenereeerd. Als e-mail wordt gefilterd door een spamfilterdienst zoals xQmail.eu scheelt dat 75% van de CO2 uitstoot oftewel bijna 14 miljard ton CO2, te vergelijken met de jaarlijkse CO2 uitstoot van Letland.

xQmail.eu heeft becijferd dat wanneer alle bedrijven in Nederland hun e-mail laten scannen op ongewenste berichten dit per jaar een besparing oplevert van ruim 17 miljoen ton CO2, vergelijkbaar met de uitstoot van ruim 9300 auto´s. Ook besparen de bedrijven dan gezamenlijk ruim 3,3 miljard euro op productiviteitsverlies en onnodige IT uitgaven.