Lopen is gezond en daarom zijn pelgrimages op dit moment populair. Lopen kun je zien als een religieuze daad. Lopers of kerkgangers zijn eigelijk op zoek naar de het zelfde n.l. welbevinden, zegt de theologe Ineke Albers in de Gelderlander jan 2007.

Iedere vrijdagmorgen om 09.00 uur vindt in juni, juli, september en oktober onder begeleiding een spirituele wandeling plaats in het de heerlijkheid Engbergen te Gendringen gemeente Oude IJsselstreek.

Het Spiritueel Pad is niet te vergelijken met een pelgrimage maar heeft wel een aantal elementen in zich, zoals gezondheid, welbevinden en een zoektocht naar de eigen spiritualiteit. Vanuit dit perspectief hebben Robert te Pas en Ted Loeff  beide traineres van beroep, deze spirituele wandeling ontwikkeld en toegankelijk gemaakt.Het is een wandeling van ongeveer 8 kilometer onder begeleiding waarbij de deelnemer op een ontspannen manier start met het opruimen van barrières en overgaat tot een spiritueel zelfonderzoek. Dit met het streven dat de wandelaar zijn spiritueel bewustzijn, wat in ieder menselijk ziel huist, activeert.  Het is geen therapie maar een ontspannen zoektocht naar het innerlijke zelf of ( met beide benen  op de grond): stilstaan bij wat u in het dagelijks leven aan het doen bent, bijvoorbeeld  op uw werk, binnen uw relaties of het omgaan met de natuur en millieu.

 

Het wandelgebied leent zich bij uitstek tot meditatie en stilte- oefeningen en halverwege staat er in een herberg koffie of thee voor u klaar. Omdat spirituele paden vol valkuilen kunnen zitten en verkeerde afslagen te nemen zijn is het belangrijk de tocht onder begeleiding te doen. Zowel Robert als Ted proberen u daarbij een schitterend beeld te geven van de mogelijkheden, uitdagingen en spirituele verleidingen die men op dit spirituele pad tegen komt. Ieder pad heeft een vaste structuur maar de grilligheid van de menselijke ziel geeft iedere wandeling weer een ander karakter.

  Het spiritueel pad loopt ten noorden van het grensstadje Gendringen en heeft een grensoverschrijdend karakter(Nederland - Duitsland).Het landschap kenmerkt zich door een rivierendal met zandduinen en bos. Hier en daar is het begroeid met een dichte bebossing. De spirituele wandeling duurt ongeveer 2 1/2  uuren de introductie prijs bedraagt    12,50  per persoon, koffie onderweg is inbegrepen. Inlichtingen 0315 244200 / 0575 510923 of VVV Ulft 0315 640477. 

bron:TedLoeff