(Persbericht) Het klinkt als muziek in de oren: een gazonmaaier die uit zichzelf het gras begint te maaien, de vuilnisbak die zelf naar buiten loopt om geleegd te worden en een dweil die alle vloeren grondig reinigt. Dit alles gebeurt terwijl u op de bank bijkomt van een lange werkdag. Het klinkt als een droom maar door de moderne huisrobotica komt dit beeld wel heel dichtbij.

Dit klinkt als sciencefiction, maar kijk eens naar de slimme apparaten die u nu al in uw huishouden hebt. Het was ooit pure fantasie dat de vaat zichzelf zou wassen, maar de vaatwasmachine is nu in bijna elk huishouden te vinden. Samen met wasmachines en drogers zijn deze apparaten zo handig en geautomatiseerd dat we eigenlijk niet meer volledig waarderen wat ze doen. Ze zijn de voorlopers van apparaten die huishoudelijke klussen voorgoed van ons overnemen.

Er mist echter nog een klein dingetje. Hoewel een vaatwasser op een bepaalde manier is geautomatiseerd, is de volgende stap om apparaten zoals tuingereedschap te maken dat kan bewegen. Hoewel de wasmachine op à©à©n plek kan blijven staan, vereisen vele klussen in en rond het huis beweging door uw woonruimte. Beweging vormt ook een veel ingewikkelder ontwerpprobleem wat betreft veiligheid omdat het apparaat zelf beslissingen moet nemen. Deze nieuwe en snelgroeiende categorie apparaten wordt huisrobotica genoemd. Overal ter wereld werken elektronica-experts hard om onze sciencefictionideeën om te zetten in dagelijkse realiteit.

Producten als Robomow zijn de koplopers in het automatiseren van klussen in en rond het huis, en vormen het bewijs dat de belangrijkste technologie voor huisrobotica al ontwikkeld is. De intelligente makkelijke grasmaaier vertrekt op een voorgeprogrammeerde tijd, maait het gras gelijkmatiger en nauwkeuriger dan de meeste mensen zouden kunnen, en keert zelfs naar zijn basisstation terug om zichzelf op te laden voor de volgende maaibeurt. Dezelfde set belangrijke functies, met name de lasersensors om afstand te analyseren, zouden in tal van apparaten geïmplementeerd kunnen worden, zodat ze kunnen bewegen.

Stel dat u nooit meer uw was hoeft te doen of nooit meer bladeren van uw oprit hoeft te blazen. Stelt u zich het gemak voor te weten dat de vele taken in en rond uw huis in uw afwezigheid gedaan kunnen worden. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar in feite leven talloze klanten wereldwijd nu al tussen de huishoudelijke robotten en genieten van de vele voordelen.

Japan, een vooruitstrevend land wat betreft technologie, stond natuurlijk aan de basis van de huisrobotica. Omdat de Japanse regering wil dat elk huishouden in 2015 minstens à©à©n robot heeft, is er een uitstekende financiële basis om geschikte apparaten te ontwikkelen. Hetzelfde geldt voor Zuid-Korea, op de voet gevolgd door Europa. Dat is de waarheid rond huisrobotica: de technologie is niet alleen al beschikbaar, maar wordt al met groot succes door miljoenen mensen wereldwijd gebruikt.

De kracht van huisrobotica kan echter voor veel meer zaken aangewend worden dan een conventionele tuin grasmaaier. Het is natuurlijk een geweldig idee dat menige klus door onze geautomatiseerde vrienden kan worden uitgevoerd, maar de verdere mogelijkheden van de technologie zijn pas echt adembenemend. Japan is zich momenteel terdege bewust van zijn vergrijzende bevolking. Over een paar jaar zal een kwart van de Japanners 65 jaar of ouder zijn. Om dit op te vangen, heeft Japan zich ten doel gesteld een serie geautomatiseerde huishoudelijke apparaten niet alleen klussen te laten uitvoeren, maar ook mensen in bad te helpen en uiteindelijk zelfs mensen gezelschap te houden. De trend van huisrobotica wordt niet ingegeven door luiheid maar verbetert juist de kwaliteit van het leven voor iedereen ter wereld.

Bovendien wordt robotica al in diverse, betrouwbare omgevingen gebruikt, waaronder chirurgische robots die nauwkeuriger kunnen werken dan hun menselijke tegenhanger. Onder de begeleiding van chirurgen redden de machines actief levens als we ze vertrouwen als chirurg, waarom dan niet als schoonmaker in ons huis?

De huisrobotica staat nog in de kinderschoenen, maar Bill Gates zelf vergeleek de markt met de ontwikkeling van de computer in de jaren ‘˜70 van de vorige eeuw. Eerst werken de experts hard aan de technologie en vervolgens krijgen klanten interesse. De ooit vergezochte ideeën van sciencefiction zijn al vertaald naar feiten en nu beginnen ook klanten de vele mogelijkheden van deze opkomende nieuwe markt te omarmen.

Over Robomow
Robomow is een volautomatische grasmaaier die gebruik maakt van de nieuwste technologie waarmee uw gazon niet alleen op een optimale hoogte wordt gemaaid, maar waarmee ook de ingebouwde accu's automatisch worden opgeladen. De maaier maakt gebruik van een geavanceerd dekkingsalgoritme, waardoor de maaier in staat is het hele gazon gelijkmatig op ieder stukje en in verschillende richtingen te maaien. In aanvulling op zijn maaicapaciteit is Robomow pionier op het gebied van grasrecyclagetechnieken, waarbij een zeer fijn gemaaide laag grasresten de bodem actief voedt. Zo ontstaat een prachtig, weelderig gazon met minimale inspanning.

Robomow is een private onderneming, opgericht in 1995 met het doel om tijdrovende huishoudelijke klussen te automatiseren. Meer informatie kunt u vinden op http://www.robomow.be/