De bouw van het grootste offshore windpark ter wereld, de London Array in de monding van de Theems bij Londen, kan na lange vertraging binnenkort toch beginnen.

London Array krijgt 175 windmolens met een uiteindelijke capaciteit van 1 gigawatt, voldoende voor een kwart van alle huizen in Groot-Londen. De eerste fase voor 650 megawatt moet in 2012 gaan draaien, waarmee ook de Olympische Spelen deels op schone energie zouden kunnen draaien.

De realisatie van London Array kwam vorig jaar op losse schroeven te staan toen zowel Shell als BP zich uit het project terugtrokken. Bovendien waarschuwde het Britse energiebedrijf Centrica dat de kosten voor offshore windparken zo uit de pan rijzen dat ze niet meer rendabel zouden zijn. Uiteindelijk is het nu toch gelukt nieuwe investeerders aan te trekken die voor de eerste fase samen ruim 2,1 miljard euro op tafel leggen. Het Deense opwekkingsbedrijf Dong Energy neemt daarvan de helft voor zijn rekening, het Duitse E.On krijgt 30 procent en het in nieuwe energievormen gespecialiseerde Masdar uit Abu Dhabi de overige 20 procent. De Britse regering heeft de nodige concessies gedaan om hen binnen boord te trekken, maar nadere bijzonderheden daarvan zijn niet bekendgemaakt.

Het windpark komt op ongeveer 20 kilometer uit de kust van Kent en East-Anglia. De eerste voorbereidende werkzaamheden op het land moeten dit jaar beginnen, waarna de bouw van de door Siemens te leveren molens zelf in 2011 op gang komt. Groot-Brittanië is al de grootste opwekker van windenergie ter wereld. à¢â‚¬à…“Dit park maakt het mogelijk die leidende positie te behouden, aldus minister voor energie en klimaatverandering Ed Miliband. Bovendien levert het windpark een belangrijke bijdrage aan het zekerstellen van de Britse energievoorziening die nu voor een groot deel afhankelijk is van gas uit het buitenland.

zie ook www.fairstyle.nl