ROTTERDAM - Het aantal nieuwe gevallen van huidkanker neemt wereldwijd met 2 tot 5 % per jaar toe. Ook in Nederland is deze toename te zien. Omdat we meer vrije tijd hebben en bruin worden ons schoonheidsideaal is, stellen we de huid te veel bloot aan de zon. Deze blootstelling aan de zon is de belangrijkste oorzaak van het ontstaan van huidkanker, het risico stijgt met de duur van de blootstelling, het huidtype (blond of ros meer risico), het aantal moedervlekken en de bescherming van de huid tijdens het zonnen. Voor ouders is het belangrijk te beseffen dat de risico´s voor kinderen nog groter zijn.

Van moedervlek tot melanoom
Een wondje dat niet wil genezen kan duiden op huidkanker, zeker als het langer als 3 maanden duurt. Een andere vorm van huidkanker is de melanoom. Als een moedervlek asymmetrisch is, onregelmatige randen heeft, van kleur verandert of groter en dikker wordt is deze verdacht. Met deze symptomen kunt u het beste zo snel mogelijk naar uw huisarts gaan. Het uitgroeien van een moedervlek tot huidkanker kan worden voorkomen als deze in een vroeg stadium behandeld wordt.

Voorlichtinsgcampagne
In de maand juni gaat de landelijke voorlichtingscampagne ter preventie van huidkanker van start. Het doel van deze campagne is om mensen bewuster te maken van de oorzaken van huidkanker en het belang van vroegtijdig signaleren en controleren van veranderingen van de huid en moedervlekken.

Inloopdag Polikliniek de Blaak
Polikliniek de Blaak onderschrijft de doelstelling van de campagne volledig en organiseert daarom een gratis inloopdag in de polikliniek. Op deze inloopdag kunt u zonder afspraak binnenlopen om u te laten informeren over het voorkomen en herkennen van huidkanker. Er is voldoende voorlichtingsmateriaal aanwezig en dermatoloog Jan Dros staat klaar om al uw vragen te beantwoorden. Op zaterdag 6 juni 2009 kunt u terecht op de Blaak 243 in Rotterdam en op zaterdag 20 juni 2009 op de Duindoorn 30 in Leidschendam. De inloopdag begint om 9.30 uur en duurt tot 16 uur. Zeker als u bepaalde twijfels heeft is dit het ideale moment om informatie in te winnen want bedenk dat huidkanker meestal goed te behandelen is als het op tijd wordt gesignaleerd.

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular