Op zaterdag 26 juni 2010 viert Stichting Coke van Jou haar vijfjarig bestaan. De stichting is in 2005 opgericht als steunpunt en kenniscentrum voor partners, familie en vrienden van verslaafden. In Nederland zijn ruim 1,5 miljoen verslaafden en minstens zoveel mensen die dagelijks de problematiek ondervinden van deze verslaafden. Het samenleven met een verslaafde levert voor hen ook ingrijpende problemen op, zowel op het gebied van financiën, werk, wonen als relaties. De hulpverlening is vaak gefocust op de verslaafde en niet op de hulp aan naasten. Voor Nicole Verhoeven is deze situatie in 2005 aanleiding geweest het initiatief te nemen voor het oprichten van het landelijke steunpunt.

Stichting Coke van Jou doorbreekt de vicieuze cirkel waarin naastbetrokkenen beland zijn en helpt hen hun 'eigen leven terug te krijgen'. Bovendien voorkomt ze hiermee vaak ook dat de omgeving (lees: dierbare) de verslaving onbedoeld mede in stand houdt. Duizenden naasten van verslaafden hebben in de afgelopen vijf jaar ondersteuning gekregen bij het omgaan met hun verslaafde dierbare: partner, kind, ouder, broer of zus.

De stichting is opgericht door ervaringsdeskundigen en biedt kosteloos een professioneel hulpaanbod door samenwerking met een groot netwerk van professionele zorginstellingen. De stichting benadert en activeert haar doelgroep door het ontwikkelen en aanbieden van ondersteuning en activiteiten. Zo biedt zij duurzame handvatten om constructief met de verslaving van een naaste om te leren gaan.

De afgelopen vijf jaar heeft Coke van Jou in Amsterdam, Groningen, Den Haag, Utrecht en Breda, het volgende gerealiseerd: een zeer drukbezochte website met een forum, chatbox en online advies, meer dan vijftig Open Dagen, lotgenotencontact, juridische & psychische ondersteuning, wekelijkse zelfhulpgroepen, workshops en de ontwikkeling & organisatie van de training 'Leren leven naast een verslaafde'.

Stichting Coke van Jou gaat door met het uitbreiden van haar activiteiten tijdens dit jubileumjaar. Er wordt bijvoorbeeld hard gewerkt aan landelijke dekking. Het doorbreken van het taboe dat heerst rondom het leven met een verslaafde, voorlichting geven en het actief benaderen van de doelgroep staan zoals altijd hoog op de agenda. De stichting organiseert op 26 juni twee Open Dagen in Amsterdam en Den Haag. www.cokevanjou.nl