De Europese hotelprijzen zijn in december negen procent lager dan vorig jaar. In vergelijking met de vorige maand zijn de overnachtingsprijzen gedaald met zes procent. Traditionele kerstmarkten echter, zorgen voor hogere prijzen in een aantal Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse steden. Dat blijkt uit de nieuwe trivago Hotel Prijs Index (tHPI) die hotelprijsvergelijker www.trivago.nl maandelijks publiceert.

Dà¼sseldorf, 8 december 2009. De prijzen voor een standaard tweepersoonskamer dalen verder in de Europese hoofdsteden. Gemiddeld liggen de prijzen voor een overnachting zes procent lager dan de voorgaande maand en negen procent lager dan vorig jaar, dit laat de nieuwste tHPI voor de maand december zien. Tegen de trend in echter, stijgen de prijzen in bekende kerstmarkt steden als Neurenberg, Dresden en Wenen. Bijzonder drastisch is de stijging in Kopenhagen, Denemarken, waar in december de World Climate Conference van de Verenigde Naties zal plaatsvinden.

Kerstmarkten zorgen voor stijgende hotelprijzen

In de steden waar in december traditioneel de kerstmarkten plaatsvinden zijn in vergelijking met vorige maand prijsstijgingen zichtbaar. In Neurenberg betalen reizigers gemiddeld 107 euro voor een standaard tweepersoonskamer tijdens de feestmaand; elf procent meer dan in november. In Dresden (86 euro, plus negen procent), en Stuttgart (108 euro, plus vijf procent) trekken de prijzen ook aan in december. Dezelfde tendens kan worden waargenomen in de Oostenrijkse en Zwitserse steden. Voor een overnachting in Wenen betalen hotelgasten een gemiddelde van 110 euro en daarmee vier procent meer dan vorige maand; in Zà¼rich, stijgen de prijzen tijdens de kerstmarkt met drie procent tot 183 euro.

Aantrekkelijk Europese steden voor kerstshoppen

Reizigers kunnen sparen in de dure decembermaand. In veel Europese steden is het nu aantrekkelijk met overnachtingsprijzen op hun jaarlijkse dieptepunt en daarom uitnodigend om te gaan kerstshoppen. In Berlijn (81 euro) sparen reizigers acht procent ten opzichte van vorige maand. Ook de prijzen in Nice (85 euro, daling van negen procent), Barcelona (96 euro, min negen procent) en Venetië (115 euro, min 13 procent).

Kopenhagen: World Climate Conference zorgt voor prijsstijgingen

De Deense hoofdstad Kopenhagen is de enige stad met hotelprijzen op haar jaarlijkse piek. Met een prijsstijging van 19 procent moeten reizigers een gemiddelde van 184 euro voor een overnachting in een tweepersoonskamer betalen. De reden hiervoor is waarschijnlijk de World Climate Conference die in december in de stad wordt gehouden. Hotelkamers in het stadscentrum zijn bijna onmogelijk te vinden dezer dagen. Niet verwonderlijk dus dat Denemarken in december met een gemiddelde prijs van 157 euro voor een tweepersoonskamer het duurste land is.

Prijzen in de grote Nederlandse steden flink gedaald

Toeristen die in de feestmaand in de grote Nederlandse steden in een hotel overnachten, zien aantrekkelijke prijzen. De hotelprijzen zijn deze maand namelijk flink gedaald ten opzichte van vorige maand. Een nacht in de hoofdstad kost gemiddeld 105 (min 10 procent), in Rotterdam 93 euro (min 17 procent), in Den Haag 117 euro (min 18 procent), in Utrecht 110 euro (min 17 procent) en in Maastricht 108 euro (min 5 procent).

De Hotelprijs Index (tHPI) van hotelprijsvergelijker www.trivago.nl geeft de gemiddelde overnachtingsprijzen weer voor de meest gezochte Europese steden op trivago. De gemiddelde prijzen voor een standaard tweepersoonskamer zijn berekend op basis van 50.000 dagelijkse informatieverzoeken voor hotelovernachtingen door middel van de hotelprijsvergelijking van trivago. trivago bewaart de zoekopdrachten die reizigers voor de volgende maand maken. Daarom geeft de tHPI op het moment van publicatie de gemiddelde overnachtingsprijzen weer voor de komende maand. De tHPI vertegenwoordigt de prijzen op de online hotelmarkt: De Index wordt berekend op basis van de overnachtingsprijzen van 53 online reisbureaus en hotelketens.

Hieronder grafieken met gedetailleerde gegevens over de gemiddelde overnachtingsprijzen in steden.

1. Het overzicht van de gemiddelde overnachtingsprijzen voor de 50 in de tHPI voorkomende Europese metropolen in 2009:

http://imgpe.trivago.com/contentimages/press/images/tHPI_dec_prijzen.pdf

en 2008: http://imgpe.trivago.com/contentimages/press/images/thpi_2008_NL_prijzen.pdf

2. De gemiddelde prijzen in de Nederlandse steden:

http://imgpe.trivago.com/contentimages/press/images/tHPI_dec_prijzen_ned.pdf

3. De Europese hotelprijzen van december 2009 vergeleken met december 2008:

http://imgpe.trivago.com/contentimages/press/images/thpi_europa_dec_nl.pdf

Over trivago

Met www.trivago.nl vinden reizigers het ideale hotel voor het goedkoopste tarief. De online service vergelijkt de hoteltarieven van meer dan 53 boekingsplatforms voor 400.000 hotels wereldwijd. Daarnaast heeft trivago 15 miljoen hotelbeoordelingen op de website en laat het voor elk hotel de gebruikersbeoordelingen op bekende portalen zien. trivago vergelijkt niet de prijzen van online reisbureaus, maar de kamerprijzen. De gebruiker ziet of bij de prijs het ontbijt inbegrepen is, een reservering geannuleerd kan worden, en of een creditcard voor de reservering nodig is. trivago is de enige free metasearch: bij het zoeken kan tevens een vakantieregio, een stadsnaam of hotelnaam ingevoerd worden. trivago, met het hoofdkantoor in Dà¼sseldorf, werd in 2005 opgericht en heeft ondertussen 20 landenplatforms.

Vrij voor publicatie bij vermelding bron trivago.nl.