De wederopstanding van Nederlands oudste stratenloop is definitief een feit. Even leek het erop dat de succesvolle editie van 7 oktober 2007 een éénmalige opleving was. De organisatie en de gemeente Utrecht hebben nadien uitgebreid gesproken over de haalbaarheid van een aangepast parkoers. Vanuit de ambitie een 10km wedstrijd neer te zetten die zich kan meten met de beste wegwedstrijden in de wereld was het voor de organisatoren noodzakelijk het parkoers aan te passen.  

In de gesprekken tussen organisator Gerard Peek en sportwethouder van de Gemeente Utrecht Harm Janssen werd duidelijk dat men op de Utrechtse Stadhuisbrug zeker oog heeft voor de positieve aspecten van de historierijke statenloop. Maar zaken als veiligheid en bereikbaarheid liet men eveneens zwaar meewegen in de besluitvorming. Gelukkig slaagden beide partijen er afgelopen week in, onder voorbehoud van goedkeuring van de Gemeenteraad, de laatste obstakels uit de weg te ruimen. Daarmee zou de kogel definitief door de Domkerk zijn en zondag 28 september 2008 de 58e editie van de Utrechts Singelloop van start kunnen gaan. 

Met hoofdsponsor Fortis wordt verder gebouwd aan een wegwedstrijd met internationale allure. In 2007 maakte winnaar Mark Tanui met zijn zege in 27.52 duidelijk dat er in Utrecht supersnelle tijden mogelijk zijn. Met 16 lopers uit 8 verschillende landen binnen het half uur aan de finish en de winst van meervoudig wereldkampioene Lornah Kiplagat in 32.05 werd de Singelloop ook internationaal op de kaart gezet.

De ambities voor de komende edities liegen er niet om. Dit jaar zal er vooral bij de vrouwen naar een topveld gezocht gaan worden. De inzet: aanscherping van het wereldrecord (sinds 2003 met 30.21 op naam van Paula Radcliffe). In de jaren erna wordt de jacht geopend op het wereldrecord bij de mannen (27.02, Haile Gebrselassie, 2002). De veranderingen aan het parkoers zullen deze snelle tijden mogelijk maken. Bovendien is er ruimte voor meer deelnemers. In 2007 was met 4000 inschrijven de maximale capaciteit bereikt.