24-6-2010 Onafhankelijk onderzoek heeft recentelijk uitgewezen dat van alle laptopdefecten een kapot beeldscherm verreweg het vaakst ter reparatie wordt aangeboden. Van alle kwetsbare onderdelen in de compacte, draagbare computers wordt het beeldscherm op ruime afstand gevolgd door het toetsenbord en de LCD-inverter.

Het onafhankelijke onderzoek, uitgevoerd in opdracht van ReplaceDirect, wees uit dat liefst 54% van de reparabele defecten als oorzaak het beeldscherm had. Beeldschermen raken het vaakst beschadigd als gevolg van een val of een andere externe impact. Daarnaast blijkt een gevallen laptop nog meer reparaties noodzakelijk te maken, bijvoorbeeld aan scharnieren of behuizing. De top 3 wordt gecompleteerd door defecten aan het toetsenbord (16%) en LCD-inverter (10%), het onderdeel dat voor de lichtaansturing van het beeldscherm zorgt. Deze, en andere voorkomende defecten zijn veeleer te wijten aan slijtage door intensief gebruik.

Complete top 10 van laptopreparaties

1. LCD-beeldschermen (54%)
2. Interne toetsenborden (16%)
3. LCD-inverters (10%)
4. DC jacks (8%)
5. Harddisks (6%)
6. Behuizingen (3%)
7. Scharnieren (1%)
8. Koelventilatoren (1%)
9. Moederboards (0,5%)
10. CD/DVD drives (0,5%)

Bijna geen enkele van de voorkomende defecten hoeft overigens een reden te zijn om de laptop definitief overboord te zetten. De meeste gebreken zijn prima te herstellen met vervangende onderdelen. Alleen vervanging van een defect moederbord (0,5%) blijkt in de praktijk vaak te duur te zijn om ter hand te nemen. Consumenten kiezen in dat geval liever voor een nieuwe laptop.
Het onderzoek liet defecten aan accu‘˜s en adapters buiten beschouwing, omdat dit ´externe‘˜ onderdelen van de laptop zijn, die zonder reparatiehandelingen te vervangen zijn.

ReplaceDirect, de onafhankelijke autoriteit in Nederland wat betreft laptoponderdelen, pleit voor reguliere onderhoudsbeurten, omdat laptops net als auto‘˜s ook hun periodieke check nodig hebben. Op deze wijze kunnen veel defecten voorkomen worden. Bijvoorbeeld een versleten, tikkende harddisk kan zo al opgespoord en vervangen worden, nog voordat er een definitief einde aan komt en alle gegevens verloren raken. Momenteel heeft liefst 22% van alle zakelijke laptops jaarlijks een reparatie nodig; dit percentage kan volgens ReplaceDirect aanzienlijk omlaag mits laptops goed onderhouden worden. Bedrijven kunnen hun laptoppark bij ReplaceDirect laten onderhouden en upgrades laten uitvoeren, zodat de laptops altijd up-to-date zijn en optimaal blijven functioneren.

Uit het onderzoek blijkt dat beeldschermen en andere hardware onderdelen van laptops het vaakst beschadigd raken als gevolg van een val. Het wil nog wel eens voorkomen dat kinderen de laptop van de tafel af lopen of dat de laptop onderweg naar de auto uit de handen valt. ReplaceDirect beveelt daarom aan om de laptop op een veilige plaats in huis neer te zetten, buiten bereik van kinderen en zodanig dat niemand over de snoer kan struikelen. Daarnaast raadt ReplaceDirect aan om tijdens het vervoeren van de laptop te zorgen voor voldoende bescherming van de laptop. Hierbij valt te denken aan een stevige laptoptas, die de laptop beschermt tegen krassen, regen of zware hardware beschadigingen.

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular