Kookstudio's opgelet! 2010 wordt het jaar van het groene koken. Maar wat is groen koken en waar kun je groen leren koken?

Met de klimaattop in Kopenhagen in ons achterhoofd, het voedingscentrum dat ons bestookt met televisiespots om vooral bewuster te gaan eten (Jij betaald, dus jij bepaald het) en steeds meer verzekeringsmaatschappijen die korting geven op polissen als je vegetarisch eet, kun je er in 2010 niet meer omheen: Je bent niet hip als je niet groen eet. Convenience food is uit. De supermarkten en voedselfabrikanten zijn in ieder geval alvast begonnen om in 2010 aan de nieuwe vraag te voldoen. Knorr lanceert als een speer biologische soepen en supermarkten breiden hun assortiment aan biologische goederen voortdurend uit om straks in 2010 aan de vraag te kunnen voldoen.

Groen koken is koken voor een beter milieu maar ook voor jezelf. We willen geen nep-kaas meer eten ( op pizza's en in geraspte kaas) en vermalen fietsen in onze cornflakes zoals de keuringsdienst van waarden ons bericht. Nee, in 2010 willen we groen, puur en voert iedereen minimaal een vleesloze dag per week in.

Groen is niet alleen meer biologische produkten kopen, maar vooral meer groente en fruit eten. Dat is wat we willen.

In dat laatste zit nog wel een klein probleempje. Alle culinaire programma's op televisie ten spijt eet het gros van ons nog steeds à¢â‚¬Å“aardappelen, groente en vleesà¢â‚¬ waar vlees meestal de hoofdrol in speelt. Als iedereen volgend jaar groen gaat eten zou dat een ware cultuuromslag betekenen. Daarom spreek ik in dit artikel ook van een trend.

Koken met groente als uitgangspunt moet je leren, en leren waarderen. Ik zelf eet sinds een jaar vegetarisch. Toen ik stopte met vleeseten moest ik werkelijk afkicken en stond ik te kwijlen bij de Hema als ik hun rookworst rook. Als je er voor wilt gaan om te stoppen met vlees eten (heel goed voor het milieu en jezelf) moet je lichaam er in het begin best wel aan wennen. zijn nieuwe kookboeken en kennis onontbeerlijk en roep ik hierbij de 467 kookstudio's die Nederland momenteel telt (bron:kookstudiogids.nl) op om vooral groene kooklessen te gaan geven.

Door Diederik Bogaard