ChristenUnie zet homo op lijst (zolang hij geen vriend heeft)

Twitteraars waren in de afgelopen week het meest negatief over Rouvoet. De ChristenUnie heeft voor het eerst in een homo op de kieslijst gezet, maar stelde bij de kandidaatstelling wel à©à©n voorwaarde: krijg geen vriend. Het sentiment van Rouvoet op Twitter kwam daardoor als meest negatief naar voren. Ook op andere websites komt de raschristen relatief negatief naar voren, maar Geert Wilders blijft hem voor bij het sentiment van alle online berichtgeving. Ondanks de negatieve tweets, blijft de ChristenUnie wel op 4 zetels staan in de peiling.

Rouvoet meest negatief sentiment op Twitter
CU-lijsttrekker Andrà© Rouvoet heeft in de afgelopen week op Twitter relatief het slechtst gescoord wat betreft sentiment. De vicepremier stelde in de kieslijst een homoseksuele kandidaat op iets wat in de bestaansgeschiedenis van de partij nog niet eerder voorgekomen is. Echter, de kandidaat wordt bij het krijgen van een vriend uit te partij gezet: à¢â‚¬Å“dat gaat te verà¢â‚¬. De CU-kandidaat zei in een interview met de Volkskrant: à¢â‚¬Å“Ik kies ervoor om alleen te blijvenà¢â‚¬. De tweet met de vermelding van het blog waarop dit bericht werd geplaatst, werd veel geretweet en ook werden andere twitterberichten geplaatst over dit nieuws, wat resulteerde in een relatief groot aandeel negatieve berichtgeving.

De lijsttrekker met het meest positieve sentiment op Twitter is Emile Roemer hij voert ook de algemene sentimenten top 5 aan.

Sentimenten top 5‘˜s: Emile fris groen, Geert standaard rood
In de sentimenten top 5‘˜s van deze week komt Wilders (PVV) weer als lijsttrekker met de meest negatieve berichtgeving naar voren. Zijn bijna standaard aanwezigheid op fora en social media laten vrijwel altijd rond de 20% negatieve berichtgeving zien. Deze week komt hij uit op bijna 23%. Op 2 staat PvdA‘˜er Job Cohen (met 20,59%). Hij heeft de kiezers nog niet kunnen overtuigen voldoende positieve berichten over hem te schrijven. Daarnaast zakt zijn partij 6 zetels in de Clipit peiling. Andrà© Rouvoet volgt de twee heren op nummer drie met 19,63%. Op 4 en 5 van de negatieve sentimenten top 5 staan respectievelijk Mark Rutte (18,98%) en Femke Halsema (16,60%). Zij komen beiden echter ook voor in de top 5 van lijsttrekkers met de meeste positieve berichten.

Sentiment per lijsttrekker van 27-05-2010 tot 03-06-2010

Meest positief in de online berichtgeving kwam Emile Roemer naar voren. Met bijna 30% liet hij iedere andere lijsttrekker ruim achter zich. Hoewel và³à³r de eerste debatten bijna niet (positief) over hem geschreven werd, heeft hij de nummer à©à©n positie nu al voor de tweede keer op rij in handen. Mark Rutte volgt hem met een verschil van bijna 15 procentpunten; zijn score staat op 15,04%. Femke Halsema, Marianne Thieme en Jan Peter Balkenende scoren lager. Zij komen allen onder de 15% uit.

Buzz top 5: Rutte verslaat Wilders
Vorige week leek het er op dat PVV-lijsttrekker Wilders alle weken op rij zou aanvoeren in de lijsttrekker buzz top 5. Maar, in de allerlaatste Clipit peiling verslaat VVD‘˜er Rutte zijn ex-partijgenoot. Over hem werden de afgelopen week 27.265 berichten gevonden. Deze berichten gingen veelal over de woedende reactie van Rutte op EO-programma Netwerk. In de uitzending beweerden de journalisten dat een bijstandsmoeder enorm zou achteruitgaan als het VVD-verkiezingsprogramma uitgevoerd zou worden. De woedende reactie van Rutte was later te horen in het RTL-programma ´Wat kiest Nederland‘˜: à¢â‚¬Å“De reportage klopt niet en wakkert angst aan, terwijl het niet kloptà¢â‚¬.

Ook Job Cohen blijft Wilders met 25.072 berichten voor. Op de derde plaats is Wilders wel te vinden met een achterstand van ruim 4.000 berichten staat de oorspronkelijke buzz-koning op nummer 3. Na hem volgen Balkenende en Femke Halsema met respectievelijk 21.399 en 11.040 berichten.

Vertaling naar zetels
Met maar liefst 36 zetels is de VVD nog steeds de grootste partij in de Clipit peiling. De buzz rondom de partij was de afgelopen week zodanig vergroot, dat de partij afstand neemt van CDA, PvdA en PVV. Het CDA krijgt er à©à©n zetel bij en komt daarmee op de tweede plaats.

De PvdA verliest 6 zetels lijsttrekker Cohen is niet in staat buzz rondom zijn partij voldoende te genereren. De overige partijen verliezen een zetel of krijgen er een bij. De ChristenUnie en TON houden een gelijk aantal zetels ten opzichte van vorige week.

Aantal zetels per partij: www.clipit.nl/verkiezingen

Meer informatie
Meer informatie over de peiling, het archief en alle top 5‘˜s vindt u op www.clipit.nl/verkiezingen.

Analyse van de resultaten
Jimmy Gilmore kwam erachter dat hij de uitslag van de Academy Awards kon voorspellen met behulp van een social media analyse. Of Clipit in de buurt zit met het voorspellen van de uitslag van de verkiezingen, blijkt na 9 juni. Na deze datum komt Clipit met de uitslag: is het monitoren van online media een betrouwbare manier om uitslagen van verkiezingen te voorspellen?

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular