De Jumbo supermarkt in het centrum van Groningen heeft sinds vorige week het Fair Trade assortiment aanzienlijk uitgebreid. De supermarkt van de ondernemers Paul Papo en Anrico Maat had in 2008 en 2009 al met 165 producten het meest uitgebreide assortiment van Nederland, nu is het assortiment opgevoerd naar ongeveer 250 eerlijke producten. Naast het complete assortiment van Fair Trade Original voert de supermarkt nu ook het assortiment van Ethiquable. Dit bedrijf is in Frankrijk marktleider op het gebied van Fair Trade en biologisch. De introductie van een tweede grote Fair Trade speler is uniek in Nederland, en wat dat betreft loopt de groningse supermarkt met het huidig assortiment de branche jaren voor.
Supermarktmanger Pieter Kuizenga: ``Omdat we het meest maximale assortiment van Fair Trade Original hebben, en de vraag naar Fair Trade producten in onze supermarkt toeneemt, waren we op zoek naar een tweede goede betrouwbare speler. Ethiquable is in Frankrijk marktleider en heeft dus ruime ervaring in de supermarkt, heeft de logistiek goed op orde, en kan hierdoor snel inspelen op onze wensen. Na een paar goede gesprekken hebben we besloten om samen het avontuur in Nederland aan te gaan. Het unieke van deze organisatie is dat een gedeelte van het Fair Trade assortiment ook biologisch is, en dat ze er naar streven eind 2010 het complete assortiment Fair Trade ook biologisch te hebben gemaakt. Daarmee slaan we dus twee vliegen in 1 klap``.
De supermarkt heeft nu een heus Fairtrade plein, waar naast het ruime aanbod in levensmiddelen ook Fair Trade non-food wordt gepresenteerd.