Nieuwste simulatiesoftware wederom gepresenteerd op een Nederlandse beurs

Op 25 en 26 november jongsleden vond in Rotterdam de SOLIDS plaats, de beurs voor solids processing, handling en opslag. Ook Holland Engineering Consultants bv (HEC)was hier aanwezig om o.a. het simulatiepakket EDEM te presenteren, waarmee bulkstromen kunnen worden gesimuleerd. Het is de tweede keer dat deze software op een Nederlandse beurs is gepresenteerd. Eind 2008 heeft HEC de EDEM software van het Schotse bedrijf DEM Solutions in de Benelux geïntroduceerd door middel van de start van het eerste kennisoverdrachtproject in samenwerking met het Materials Innovation Institute (M2i), waarmee een 8-tal bedrijven gesubsidieerd kennis konden maken met de nieuwste simulatiesoftware.

Dit project is inmiddels met succes afgerond. In mei van dit jaar heeft dit project nog een innovatieprijs gewonnen. De resultaten werden door middel van posters en diashows op de stand gepresenteerd. Algemene indruk van de deelnemers was dat de modellen realistisch en eenvoudig met EDEM konden worden geëvalueerd en geoptimaliseerd. Door 3D CAD modellen nog tijdens de ontwerpfase met behulp van simulatiesoftware te analyseren is het mogelijk om vroegtijdig knelpunten te ontdekken en verbeteringen door te voeren, waardoor er minder dure fysieke prototypes hoeven te worden gemaakt.

Op beide dagen heeft Ed Hulst, directeur van HEC, een seminar geven, waarin toepassingen van de EDEM software werden gedemonstreerd. Uiteraard kwamen hier de resultaten van het kennisoverdrachtproject ook aan bod. De reacties waren zeer positief en men kwam toch even een kijkje nemen op de stand. à¢â‚¬Å“Ik wist niet dat dit kon!à¢â‚¬, was een veel voorkomende reactie.

Holland Engineering Consultants bv, kenniscentrum voor ontwerpoptimalisatie, heeft al bijna 30 jaar ervaring met simulatiesoftware. Naast de EDEM software leveren en werken zij met FEM, CFD en MBD software van de leveranciers PTC, Mentor Graphics en MSC.Software. Onlangs is het tweede kennisoverdrachtproject van start gegaan, waarin moeiteloos zeven MKB bedrijven konden worden geselecteerd. Dit keer ligt de nadruk op de FEM (sterkte en stijfheid) en CFD (stroming en warmte) projecten.

De verwachting is dat er in 2010 weer kennisoverdrachtprojecten als vervolg hierop kunnen worden gestart. Gezien de belangstelling vanuit de SOLIDS beurs zal EDEM zeker weer voorbij komen.

Kijk voor meer informatie op www.hecbv.nl of neem contact op met Ronald Schouten; [email protected] of 030 600 60 60.