HOOGEVEEN - Mariages Bruidsmode bestaat op 1 juli veertig jaar. Jenneke en Hans Drooglever willen deze datum niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Hoogtepunt van dit jubileumjaar is een bijzondere expositie van bruidskleding, die ze zelf de afgelopen veertig jaar verkocht hebben. Jenneke is druk bezig geweest met de voorbereiding.

Het enthousiasme van de ´oude' bruidsparen was groot: binnen de kortste keren werden zestig bruidsjurken aangeboden. Deze worden, samen met een foto van ´toen', in de winkel aan de Hoofdstraat in Hoogeveen geëxposeerd.

Het jubileum is voor Jenneke en Hans aanleiding om hun klanten eens flink in het zonnetje te zetten en belangstellenden te verrassen met deze bijzondere expositie.

Bij het 25-jarig bestaan gebeurde dit met een modeshow, waarvoor de belangstelling zo groot was dat er drie keer bruidsjurken geshowd werden.

,,Of die belangstelling nu weer zo groot wordt, wachten we rustig af. We zijn ervan overtuigd dat het beslist de moeite waard is een kijkje te nemen. Onder de zestig jurken zijn echt schitterende creaties. Ons pronkstuk is de bruidsjurk van mijn overleden schoonmoeder. Deze is dan wel niet bij ons gekocht, maar het is een originele japon uit 1940 en die is nog helemaal in tact, inclusief de handschoenen.''

Jonge leeftijd

Dat Jenneke later een bruidswinkel wilde, stond voor haar al op jonge leeftijd vast. Haar vader had Het Stoffenhuis in Hoogeveen en toen deze zaak uit zijn jasje groeide, opende hij een speciaalzaak voor bruidsmode, eveneens aan de Hoofdstraat.

,,Ik heb de bruidswinkel overgenomen en heb, mede door de enorme steun van Hans, er al veertig jaar met heel veel plezier en voldoening in gewerkt.''

Ze benadrukt meteen dat ze het niet met z'n tweeën hebben gedaan. Ook het personeel is voor hen al die jaren erg belangrijk geweest.

,,Zonder die mensen hadden we nooit kunnen bereiken wat we nu zijn. Ik ervaar het soms wel eens als een sprookjeswereld waarin je leeft. Echt, ik kan er wel uren over praten'', zegt Jenneke Drooglever.

Zestig jurken

Tijdens de expositie tot half juli toont Mariages ongeveer zestig jurken uit een periode van vijftig jaar bruidsmode van Mariages. De gehele benedenverdieping van de winkel lijkt daardoor nu op een expositieruimte.

De paspoppen met de oude bruidsjaponnen staan in groepen van jaren en modestijlen overzichtelijk opgesteld. Er wordt daarbij uitleg gegeven over hetgeen te zien is en wie de japon destijds heeft gedragen; dat gebeurt aan de hand van oude trouwfoto's en teksten.

Het is een overzicht van een belangrijke periode. Vanaf de eenvoudige bruidsmode uit de jaren zestig tot aan de uitbundige, exclusieve, bruidsjaponnen van nu. Een heel verschil in stijl, materiaalkeuze en designers.

,,Wij proberen de tijd van toen even terug te halen door deze expositie ´Bruiden door de jaren heen.' Het gaat een erg leuke tijd worden, daar zijn we van overtuigd. Iedereen is van harte welkom en de toegang is vrij!''