(Persbericht) Voeding in de zorg: hoe overbruggen we de laatste 100 meter?
Het nieuwe Care Culinair geeft inhoud aan beter voedingsmanagement van A tot Z

Waardenburg, 30 september 2011 Het drukbezochte openingsseminar van Care Culinair heeft nog eens de vinger op de zere plek van voeding in de zorg gelegd. Veel bedrijven en individuen zijn bezig om de maaltijden van patiënten of zorggasten te verbeteren met vooral focus op kosten. Bestuursorganen, consultants, foodproducenten en logistieke partners komen met deeloplossingen maar lopen allen tegen dezelfde problemen aan. Hoe bereikt het eten op een smakelijke en betaalbare manier de eindgebruiker in de zorg ?

Tijdens een interactieve sessie mochten circa 80 zorgprofessionals meedenken over de uitdagingen van vandaag de dag. De uitgangspunten waren budgettering, duurzaamheid in het personeelsbeleid en systeemaanpak binnen de zorgkeukens in Nederland. Rode draad van deze bijeenkomst was hierbij wel om toch te zorgen voor een kwaliteitsslag. Het seminar is een succesvolle lancering van Care Culinair. Een organisatie die zich richt op voedingsmanagement in de zorg.
Een impressie van het seminar is te bezichtigen via deze link: http://www.youtube.com/watch?v=Z20w4r_fpSk

Belangrijkste conclusies
à¢â‚¬¢ Implementeer een integrale systeemaanpak met kennis uit de praktijk;
à¢â‚¬¢ Life long employability integreren in het personeelsbeleid;
à¢â‚¬¢ Laat management inspireren door alle achtergronden en leeftijden op waarde te schatten;
à¢â‚¬¢ Creëer besef dat gewerkt wordt voor drie type gasten;
à¢â‚¬¢ Voeding mag geen sluitpost zijn want draagt bij aan eerder herstel van cliënt of patiënt

Sprekers
Het seminar werd geopend door Professor Doctor Beatrice van der Heijden, hoogleraar Strategic Human Resource Management aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij gaf inzichten in het bewaken van duurzame inzetbaarheid tijdens de loopbaan. De aandachtspunten voor een goed loopbaanbeleid en de invloed van leeftijdsopbouw binnen een organisatie kwamen aan bod.

Recent rondde een projectgroep van de Hoge Hotelschool Maastricht een onderzoek af in opdracht van Care Culinair. Projectvoorzitter Emma Landsmeer presenteerde de resultaten over de ontwikkelingen binnen de zorgmarkt gericht op voeding en keukenmanagement. Hieruit blijkt onder andere de grote verschillen onderling tussen de soorten zorginstellingen. Visie op ontkoppeld koken maar bijvoorbeeld ook kostenbesparing en kwaliteitswaarborging van de voeding lopen sterk uiteen en zijn interessante inzichten voor mensen die werken aan de verbeterpunten in de zorgkeukens.

Pascal Jalhaij is R&D manager bij Marfo, fabrikant van onder andere vliegtuigmaaltijden en maaltijden voor in de zorg. In zijn Creadome, een speciaal ingerichte keuken, werkt hij dagelijks met een professioneel team aan de creaties en optimalisatie van groepsmaaltijden. Pascal Jalhaij ging wat dieper in op de beleving van voeding. Hij laat zich continu inspireren door keukens uit andere werelddelen waar hij vaak in mag meewerken. Deze bieden een uitstekende basis voor meer beleving bij een zorgmaaltijd. Als voormalig twee sterren chef is hij bij uitstek degene die alle niveaus van koks (her)kent. Het management moet de verschillende medewerkers en leeftijdsgroepen juist stimuleren door teams samen te stellen met verschillende achtergronden. Zodoende kunnen zij elkaar versterken in plaats van dat het een interne competitie gaat worden. Zelf motiveert hij zijn mensen door drie even belangrijke referentiegroepen of gasten te definiëren:
à¢â‚¬¢ Betalende gast: werkgever/opdrachtgever;
à¢â‚¬¢ Gast die gebruikmaakt of afhankelijk is van onze kwaliteit;
à¢â‚¬¢ De interne gast; je collega's/de medewerkers.

Over Care Culinair
Care Culinair richt zich op het implementeren van voedingsmanagementsystemen binnen de totale zorgsector. Van zorghotels tot senioren residenties en van GGZ instellingen tot ziekenhuizen. De directe doelgroep zijn besturen, directies, toeleveranciers en cateraars die op zoek zijn naar oplossingen binnen het totale zorgsegment. Care Culinair richt zich op bestaande problematiek maar kan ook ingeschakeld worden wanneer er nieuwe projecten worden opgestart. Maatwerk, aantoonbaar resultaat, personeelsbeleid en hechte samenwerking met verschillende disciplines en toeleveranciers zijn de belangrijke pijlers binnen het voedingsmanagementsysteem. Care Culinair werkt nauw samen met Cuisine Dà©tachà©e, maar is een eigen zelfstandige organisatie, gericht op integraal keukenmanagement de zorg.