Persbericht

Volkorenbrood helpt tegen Obstipatie. Het bevat de juiste voedingsvezels die de darmperistaltiek stimuleren en de darmspieren trainen en versterken opdat de ontlasting meer normaal frequent komt. Vooral peuters, kinderen en ouderen eten te weinig volkorenbrood waardoor bij hen de ontlasting vaak moeilijker komt.

 

Volkorenbrood

Van alle brood is volkorenbrood een gezonde variant. In tegenstelling tot wat doet vermoeden, wordt volkorenbrood slechts in beperkte gevallen van dezelfde tarwekorrels gemaakt die zowel de bloem leveren evenals de rest zoals de zemelen. De warenwet schrijft het volgende:

Het woord 'volkoren' mag onderdeel uitmaken van de aanduiding van een in dit besluit bedoelde waar, voor zover in de aldus aangeduide waar (lees bijvoorbeeld volkorenmeel of volkorenbrood) alle van nature voorkomende bestanddelen van de desbetreffende graansoort in hun natuurlijke verhouding, al dan niet na een bewerking te hebben ondergaan, aanwezig zijn.

Er staat dus dat alle bestanddelen van tarwe in hun natuurlijke verhouding aanwezig dienen te zijn. Wel is het toegestaan een bewerking op het graan of de bestanddelen daarvan uit te voeren.

In bijna alle gevallen wordt de tarwekorrel vermalen tot bloem en zemelen. Later worden de zemelen weer toegevoegd aan bloem en wordt dit mengsel vervolgens aangeduid met de term `volkorenmeel`. Van dit volkorenmeel wordt vervolgens het volkorenbrood gebakken. Meestal worden daar nog allerlei ingrediënten aantoegevoegd om mooi en houdbaar brood te verkrijgen.

Er bestaan ook allerlei andere varianten op volkorenbrood, zoals meergranenbrood, Waldkorn en dergelijke. Die kunnen voor sommige een betere smaakbeleving geven, maar overtreffen de nutritionele kwaliteit van volkorenbrood niet of nauwelijks.

 

Kwaliteit voedingsvezels van volkorenbrood

Wat zit er in zuiver tarwebloem, behalve zetmeel (energie) en gluten (eiwit)? Weinig! De nuttige stoffen zoals vitaminen, mineralen, bio-actieve stoffen en voedingsvezels zitten in de zemelen en die worden bij de productie van volkorenmeel volledig gebruikt. In de tarwekorrel zitten vooral hemicellulose, cellulose en lignine als voedingsvezels.  Deze voedingsvezels prikkelen de darmwand en dragen mede zorg voor een betere darmperistaltiek. Het kneden van de darminhoud en het heen- en weerpompen en doorpompen van de darminhoud. Belangrijk om gespierde en getrainde darmspieren te verkrijgen die bijdragen aan een normale frequente ontlasting.

4 sneetjes volkorenbrood per dag zijn voldoende, naast 2 ons verse groente, 2 stuks vers fruit en 250 gram gekookte aardappelen per dag.

 

Toch krijgen we te weinig voedingsvezels binnen

Alhoewel de Gezondheidsraad adviseert om per dag 35 gram voedingsvezels uit gezonde producten te nuttigen, krijgen we amper de helft binnen. Waardoor de darmwerking minder wordt met als gevolg een minder goede darmwerking en Obstipatie als gevolg. 2,5 miljoen landgenoten lijden aan Obstipatie waarvan een groot gedeelte wordt veroorzaakt door het nuttigen van te weinig voedingsvezels. Probeer elke dag 4 sneetjes volkorenbrood te nuttigen, 2 ons verse groente, 2 stuks vers fruit en 250 gram gekookte aardappelen. Lukt dat niet en u heeft regelmatig last van Obstipatie, neem dan de Obsti-Producten capsules van 2PreVenT2. Ga daarvoor naar http://www.2prevent2.nl.

Heeft u Obstipatie en wilt u dat direct verhelpen dan kunt u ook naar http://www.obstipatie.nu

 

Monnickendam, 25 november 2012

Ir. M.J. Vervoort; voedingsfysioloog en nutritionist

Bron: EMEA Persberichten Publicatie Platform