Straatsburg - In het verhitte debat wat nu wel en wat nu niet onder vrijheid van religie valt is weer wat meer duidelijkheid gekomen. De uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in de zaken NN 76836/01 en 32782/03 is definitief geworden, waarbij de Scientology kerken van Surgut en Nizjnekamsk (Rusland) in het gelijk werden gesteld. Dit limiteert elk Europees land om nationale wetgeving op te stellen die minderheidsreligies beperkt bij de uitoefening van hun geloof.

Wereldwijd, maar ook in Europa is er veel te doen over de behandeling van verschillende religies. Zo doen de uitspraken van Wilders een hoop stof opwaaien, sprak minister Verhagen begin 2010 de kamer toe over de behandeling van religieuze minderheden in Iran en uitte hij zijn zorgen. Hier zitten bijvoorbeeld 7 bahà¡‘˜i-leiders vast onder erbarmelijke omstandigheden. En ook de Duitse mensenrechtencommissaris Gà¼nter Nooke maakte zijn zorgen kenbaar, omdat er volgens hem à¢â‚¬Å“te weinig aandacht voor vervolgde christenenà¢â‚¬ is in Europa.

Twee Scientology kerken uit Rusland zijn vanwege dit soort discriminatie naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens gestapt en nu de uitspraak definitief is geworden zijn zij volledig in het gelijk gesteld en hun recht op samenkomst hersteld.

De rechter oordeelde dat à¢â‚¬Å“de beperkte status die aan religieuze groeperingen verleend is in het kader van de Wet Religies liet de leden van zulke groeperingen niet toe om hun recht op vrijheid van religie in werkelijkheid te genieten, wat zo‘˜n recht meer een illusie en theoretisch maakt dan dat het praktisch en effectief is, zoals word vereist door het Verdrag [van de Rechten van de Mens].

De voorzitter van de Scientology Kerk van Nizjnekamsk, de heer Emir Ramazanov, zei hierover: "De uitspraak van het Europese Hof waarborgt niet alleen de bescherming van de vrijheid van geweten en vrijheid van vereniging, maar brengt dit ook naar een nieuw niveau in zowel Rusland als in Europa en bevestigt tevens de Europese bescherming, zelfs wanneer er onrecht wordt gedaan afkomstig van de nationale wetgeving."

De grondlegger van Scientology, meneer Hubbard, heeft een beweging op gang gebracht die inmiddels meer dan 8.000 kerken, groepen en missies telt en die doorgedrongen is tot in Afrika en Kazachstan toe. Kijk voor meer informatie op www.scientology.nl