(Persbericht) Gemert, 28 oktober 2011 - Thailand wordt al enkele weken getroffen door zware overstromingen. Door de wateroverlast zijn veel fabrikanten van harde schijven in de problemen gekomen. Fabrieken zijn onder water gelopen, producten kunnen niet vervoerd worden en onderdelen zijn moeilijk aan te leveren. De gevolgen hiervan beginnen nu ook zichtbaar te worden in ons land; harde schijven zijn steeds moeilijker in te kopen en de prijzen blijven maar stijgen.

Ook bij de inkoopafdeling van ReplaceDirect begint men het te merken; het inkopen van harde schijven wordt met de week lastiger. De eerste populaire modellen beginnen op te raken. Zo is de 500 GB Samsung S2 externe harde schijf inmiddels niet meer in de ReplaceDirect webshop verkrijgbaar. Daarnaast hebben de inkopers al enkele weken problemen met de inkoop van interne harde schijven. Bij diverse fabrikanten is er geen enkele interne harde schijf meer verkrijgbaar, de voorraadaantallen staan al een tijdje stijf op 0.

De inkoopafdeling van ReplaceDirect geeft aan dat met name de externe harde schijven van Western Digital moeilijk verkrijgbaar zijn. Dat is ook niet zo gek aangezien Western Digital bijna 60 procent van zijn harde schijven in Thailand produceert. De problemen voor de harde schijf fabrikanten werden pas echt groot toen vorige week het noorden van Bangkok overstroomde. De meerderheid van de fabrikanten heeft hier namelijk productiebedrijven staan. Zo komt een groot deel van de harde schijven van Toshiba uit dit gebied.

De wateroverlast zorgt niet alleen voor problemen in fabrieken van grote fabrikanten, ook toeleveranciers kunnen niet uitleveren. Onderdelenleverancier Nidic, dat 70 procent van zijn onderdelen in Thailand produceert, kan al weken niet vervoeren door problemen met de infrastructuur. Hutchinson Technology, een andere grote leverancier van harde schijf onderdelen, heeft inmiddels een deel van de productie naar Noord-Amerika verplaatst.

De productieproblemen bij de fabrikanten zullen voorlopig nog wel even aanhouden. De inkopers van ReplaceDirect verwachten dat het tekort aan harde schijven nog zeker tot begin 2012 zal doorwerken in de prijzen. De prijzen zijn al enkele weken flink aan het stijgen en zullen de komende tijd alleen nog maar hoger worden. ReplaceDirect heeft voorlopig nog voldoende merken in de webshop op voorraad om te kunnen leveren. De problemen moeten echter niet te lang blijven aanhouden.