KOEDIJK 28-12-2009 - Uit recent onderzoek van Ernst & Young blijkt dat 52% van de zakelijke websites in Nederland, iets meer dan de helft dus, niet bijdraagt aan het functioneren van het bedrijf, terwijl dat wel mogelijk is. Ruim een kwart van alle websites is onbegrijpelijk, onvindbaar of werkt niet.

Veel bedrijven lopen daardoor klanten mis, domweg omdat die niet de informatie vinden die ze zoeken op de site.
Jan Runhardt, computerspecialist bij firma De Horde in Koedijk, biedt daarom sinds kort de ´WebTest‘˜ aan bij kleine en grote bedrijven. De WebTest is een grondige maar betaalbare site-analyse, waarmee ondernemers exact weten op welke punten hun site te verbeteren is. Er wordt snel en professioneel in kaart gebracht wat de kwaliteiten en onbenutte mogelijkheden van de ondernemerssite zijn.
Runhardt: à¢â‚¬Å“Mogelijkheden om omzet te genereren via de site blijven vaak ongebruikt. Dat komt omdat veel ondernemers, zeker nu, domweg de tijd niet hebben om zich echt te verdiepen in inhoudelijke en technische kanten van hun eigen site. Dat is jammer, want ik heb gemerkt dat soms een kleine verbetering van de site al meetbaar effect heeft.à¢â‚¬

Handige neef
Bij de WebTest wordt gelet op een vijftal belangrijke punten die samen het succes en het rendement van een site bepalen: vindbaarheid op internet, aansluiting tussen site en workflow, gebruiksgemak voor klanten, begrijpelijkheid van de teksten en navigatie en natuurlijk de mogelijkheden om direct winst te genereren met de site.
De klant ontvangt een uitgebreid rapport van de WebTest, waardoor die precies weet waar de verbeteringsmogelijkheden zitten.
Runhardt: à¢â‚¬Å“Soms gaat een ondernemer met mijn WebTestrapport naar een handige neef om de verbeteringen lekker goedkoop te laten uitvoeren. Die vrijheid bied ik graag. Wel valt het me op dat ik die ondernemers vaak een tijd later terugzie met het verzoek om de aanbevelingen uit de WebTest toch ook maar uit te voeren. Kennelijk is niet elke neef zo handig als hij zelf denkt...à¢â‚¬

Geniepig probleem verklapt
De aanbevelingen uit een WebTest voert Runhardt op verzoek uiteraard ook zelf uit. Daarbij geeft hij zelfs een interessante korting op de werkzaamheden. Hij ziet het als een voordeel dat hij door de WebTest-analyse al precies weet hoe de site in elkaar zit, technisch en inhoudelijk. Daardoor wordt een geniepig websiteprobleem voorkomen: teveel digitale kapiteins op het schip.
Runhardt verklapt een van de conclusies die hij heeft kunnen trekken uit de WebTests die hij al uitvoerde: à¢â‚¬Å“Elke computerspecialist heeft een eigen werkwijze. Ik kan soms aan de opbouw van de site zien dat er meer mensen aan hebben geknutseld. Dat is een van de oorzaken van problemen die voor een leek niet te zien zijn.à¢â‚¬
WebTests worden uitgevoerd vanaf 75 euro voor de eenvoudigste site, oplopend per pagina.

Meer informatie: www.dehorde.nl