2008 ZOMER WORKSHOPS WERKEN MET SPEKSTEEN, APELDOORN:

Op de volgende zaterdagmiddagen zijn er workshops speksteen bewerken die worden gegeven door Barbara Pijnappel, die al 21 jaar beelden in brons en steen maakt in Apeldoorn. Er is nog ruimte op zaterdagmiddagen van 13.00 16.30 uur op 2, 23 en 30 augustus + 6 en 27 september 2008.

Sinds 2005 heeft ze de kleinste beeldentuin van Nederland bij haar atelier-galerie in Wenum Wiesel aan de noordkant van Apeldoorn. Deze is op afspraak te bezoeken.

Omdat de ruimte om een workshop te geven beperkt is, kunnen er per keer max. 8 personen deelnemen. Ook is het mogelijk op afspraak doordeweeks voor kleine groepen een workshop te geven of op afspraak naar een groep mensen toe te komen. Max. aantal deelnemers is dan ± 12 personen.

Aanmelden kan per telefoon of email bij Barbara Pijnappel

Tel. 055-5212407, email: [email protected]

Voor meer info, zie de website: www.barbsgallery.com

Aanmelden : telefonisch of per email, 1x of meerdere keren.

Data : zaterdagmiddag 23 en 30 augustus + 6 en 27 september 2008

Tijdstip : 13.00 16.30 uur

Adres : Oude Zwolseweg 64, Wenum Wiesel, noordkant Apeldoorn

Telefoon : 055-5212407

Email : [email protected]

Routebeschrijving : zie deze website www.barbsgallery.com/nedemamid.html

Prijs : € 35,- per middag en excl. steen. Contant te voldoen tijdens de workshop.

Steenprijs : Contant te voldoen tijdens de workshop.

Inclusief : btw, gebruik van gereedschap, koffie en thee.

Zelf meenemen : wasteiltje, werkhandschoenen, event. warme kleding, petje, oude handdoek om de steen op te leggen.

Aantal deelnemers : max. 8 pers. per middag

Werkwijze : intuïtief of van te voren bedacht (wat men wil). Bij goed weer wordt er buiten gewerkt. Bij regen werken we binnen.

De stukken speksteen zijn niet zo groot en daarom uitstekend om in korte tijd een mooi beeldje helemaal af te kunnen maken en het hele proces van bewerken te doorlopen, maar ook om wat mee te krijgen over ruimtelijke vormgeving. De steensoort behoort tot de zachtste steensoort die er is en komt voor in vele kleuren door de inwerking van mineralen. De benaming speksteen heeft de steen gekregen doordat het wat vettig aanvoelt. Het heet ook wel zeepsteen en door het te verpulveren wordt er nog altijd talkpoeder van gemaakt.

Voorradig heb ik speksteen uit Brazilië, China en India. De hardheid van de steen varieert per regio waar het gedolven wordt. Speksteen is een omzettingsgesteente en wordt vaak gedolven in de buurt van albast, marmer en serpentijn.

Het is een omzettingsgesteente wat een gesteente is, dat een metamorfose of omzetting heeft ondergaan door de inwerking van hoge druk en verhitting, die chemische processen teweeg bracht. Door dit proces is de oorspronkelijke structuur van de gesteenten veranderd en zijn er nieuwe steensoorten ontstaan zoals speksteen, albast, marmer en serpentijn. Deze steensoorten zijn door hun compactheid ook goed te polijsten.

Normalerwijs is men voor een speksteen zo´n € 2,- tot max. € 25,- euro kwijt, afhankelijk van de grootte. U bent vrij om zelf een stuk speksteen uit te kiezen of eigen gereedschap en speksteen mee te nemen. De stenen die ik hier al heb liggen, zijn voornamelijk klein.

Om echt enthousiast te worden voor het werken in speksteen, moet je het gewoon doen en het proces van de steen meemaken. Door het werken met de steen, ga je de steen ´voelen´ en kun je er een mooi beeldje uit maken. In iedere steen zit eigenlijk al een beeldje, de kunst is om het eruit te halen.

GROEPEN

Het is ook mogelijk om in overleg voor kleine groepen een workshop te organiseren op andere dagen bijv. als verjaardagscadeau.

CADEAUBON

Op aanvraag kunt u een of meerdere cadeaubonnen voor workshops speksteen bewerken bestellen. Geldigheidsduur 1 jaar.

AANSPRAKELIJKHEID

Door deel te nemen aan een of meerdere van de workshops is iedere deelnemer zelf aansprakelijk en verantwoordelijk voor het oplopen van schade en/of letsel aan eigen persoon of eigendommen en het doen toekomen van schade en/of letsel aan andere personen of eigendommen.