(Persbericht) In Nederland wordt het probleem met onveilige gevels groter en groter. Het komt steeds vaker voor dat gevels in hun geheel naar beneden storten. Een belangrijke oorzaak van instortende gevels is een instabiele spouwmuurverankering. De verankering die de binnenmuur en buitenmuur van een pand verankert is bij veel panden die binnen de risico‘˜s vallen niet meer in orde. Wanneer deze verankering niet meer intact is, gaat de buitenmuur losstaan van de binnenmuur. Zo kan opeens een complete gevel naar beneden komen.

Officiële waarschuwing van VROM
In 2007 bracht VROM-inspectie (Ministerie van Veiligheid, Ruimtelijke Ordening en Milieu) al een officiële waarschuwing uit naar alle gemeenten in Nederland. Risicopanden moesten gecontroleerd worden op instabiele spouwmuurverankering. In 2010 bleek tijdens een tweede onderzoek dat er door meer dan de helft van de gemeenten niets gedaan is met deze waarschuwing. Het probleem wordt zo alleen maar erger, want 1: er is niet bekend hoeveel risicopanden er zijn. En 2: er is dus ook niet bekend hoeveel van die risicopanden daadwerkelijk onveilig zijn.

Behoort uw pand tot de risicopanden?
Risicopanden die controle moeten laten uitvoeren op instabiele spouwmuurverankering zijn:
à¢â‚¬¢ panden met gemetselde gevels;
à¢â‚¬¢ panden met 4 of meer woonlagen;
à¢â‚¬¢ panden die gebouwd zijn van 1945 tot 1980;
à¢â‚¬¢ panden waarbij achteraf de spouw is geïsoleerd;
à¢â‚¬¢ betonskeletgebouwen met doorgestorte neuzen.

Spouwmuurverankering renoveren met DryFix ankers
Valt uw pand binnen à©à©n of meer van deze risicofactoren? Twijfel dan niet en laat een onderzoek uitvoeren. Total Wall Concept is een gevelrenovatie bedrijf dat zich specialiseert in het renoveren van spouwmuurverankering. Ze werken met de gerenommeerde DryFix ankers van het Engelse Helifix. Deze ankers staan bekend om hun talrijke voordelen. Ze zijn goedgekeurd door TNO en voldoen aan alle Europese normen. Wilt u meer lezen over het renoveren van spouwmuurverankering door middel van de wokkelvormige DryFix ankers? Ga dan naar de website van Total Wall Concept: www.totalwallconcept.nl.