(Persbericht) Nederlands meest criminele stad wat betreft online en social media, is Zoetermeer. Dat blijkt uit onderzoek van Clipit onder 24 Nederlandse steden. Maar liefst 12,6% van de totale berichtgeving over Zoetermeer had betrekking op criminaliteit. Andere steden die hoog scoorden: Leeuwarden en Apeldoorn.

Clipit monitoorde twee maanden lang alle nieuw geplaatste berichten in bijna 10.000 bronnen, waaronder niet alleen nieuwssites, maar ook discussiefora, weblogs, reviews en social networks als Twitter, Hyves en Facebook. Er is gekeken naar de totale berichtgeving over steden en naar berichtgeving over criminaliteit in combinatie met de namen van steden. Uitkomsten: Zoetermeer is procentueel gezien de meest criminele stad.

Zoetermeer meest criminele stad
De Zuid-Hollandse stad Zoetermeer is online de meest criminele stad. Procentueel gezien worden over deze stad de meeste berichten met betrekking tot criminaliteit geplaatst op het net. Leeuwarden volgt met 12,0%. Apeldoorn, Dordrecht en Assen sluiten de top 5 af met respectievelijk 11,9%, 11,3% en 11,0% aan berichtgeving gerelateerd aan criminaliteit.

Bekijk de criminaliteit en online media buzz top 5's op http://www.clipit.nl/nieuws/artikelen/1677/zoetermeer-online-meest-criminele-stad

Amsterdam absoluut gezien meest criminele stad
Absoluut gezien is Amsterdam topscorer. Met 24.807 nieuw geplaatste berichten met betrekking tot de hoofdstad en criminaliteit en gevonden in bijna 10.000 online bronnen, staat Amsterdam op 1, gevolgd door Den Haag met ruim 10.000 berichten minder. Rotterdam scoorde in de meetperiode 12.187 berichten. Nijmegen en Groningen volgen met 8.834 en 8.236 berichten.

Homogeweld in Amsterdam, voetbalgeweld in Rotterdam
Opvallend in de analyse, is dat elke stad zijn eigen criminaliteitsonderwerpen lijkt te hebben. In Amsterdam draaide criminaliteit (in de online berichtgeving) bovengemiddeld vaak om homogeweld, terwijl criminaliteit in Rotterdam voornamelijk te maken had met geweld in relatie tot voetbal.

Het nieuws over Zoetermeer werd in juli overheerst door een arrestatie van 9 mannen met bivakmuts. Na arrestatie bleken de mannen niets kwaads in de zin te hebben; ze wilden een grap uithalen.

Kansen voor citymarketeers
Berichten over criminaliteit vinden hun weg altijd op het web. Hoe minder aandacht er online besteed wordt aan een stad, hoe groter het aandeel dat misdaadnieuws inneemt. Dit verklaart waarom steden als Dordrecht en Leeuwarden hoog scoren in de procentuele Buzz top 5. Citymarketeers kunnen ervoor zorgen dat de online reputatie van steden zienderogen verbetert.
à¢â‚¬Æ’
Meer informatie en whitepaper
Over dit onderzoek is een whitepaper verschenen. Hierin wordt dieper ingegaan op de online aanwezigheid van Nederlandse steden. Er wordt ingegaan op trends en naast criminaliteit, ook algemene berichtgeving met betrekking tot steden wordt nader geanalyseerd. Geïnteresseerd? Neem contact op met Lonneke van de Veerdonk via 024-359 37 90 of [email protected]

Over Clipit
Clipit, specialist in online media monitoring, scant 24/7 o.a. persberichten, nieuwssites, discussiefora en social media als Twitter, Hyves en Facebook. In bijna 10.000 bronnen worden dagelijks honderdduizenden berichten gevonden en gefilterd op relevantie voor klanten als Unilever, Vodafone en Apple.