(Persbericht) Almere, 8 december 2011 De organisatiecultuur ´De Zorgzame‘˜ is met 29 procent de cultuur die het meest in Nederland voorkomt. Kernwoorden van deze organisatiecultuur zijn: mensgericht, solidariteit, ontwikkeling, inspiratie en initiatief. ´De Leider‘˜ staat op de tweede plaats. 25 procent van de organisaties vertoont hiermee de meeste overeenkomsten. Dit blijkt uit een analyse van Unique, waarbij de cultuur van ruim 250 Nederlandse organisaties getypeerd is door middel van de CultureScan. Uit onderzoek naar de overwegingen van medewerkers om afscheid te nemen van hun werkgever, blijkt dat 70 procent een werkgever overweegt te verlaten omdat de bedrijfscultuur niet bij de medewerker past. Reden voor Unique om de match tussen organisatiecultuur en mentaliteit van de medewerker bovenaan te zetten bij de bemiddeling.

Naast deze twee meest geziene culturen zijn er nog drie andere culturen die bij Nederlandse organisaties voorkomen: ´De Uitdager‘˜ (18 procent), ´De Bewuste‘˜ (14 procent) en ´De Zakelijke‘˜ (13 procent). Een CultureScan-profiel wordt gevormd door een specifieke combinatie van organisatiewaarden die, afhankelijk van de bedrijfsgrootte, bij meerdere mensen worden getoetst. Elke organisatie heeft een dominante organisatiecultuur en draagt ook kenmerken van de andere profielen in zich. De CultureScan is exclusief voor Unique ontwikkeld door onderzoeksbureau Motivaction.

à¢â‚¬Å“De organisatiecultuur is steeds meer toonaangevend bij de keuze voor een baanà¢â‚¬, vertelt Raymond Puts, algemeen directeur van Unique. à¢â‚¬Å“Het is voor organisaties heel goed om inzicht te hebben in hun cultuur en om deze duidelijk in- en extern uit te dragen. Helemaal in 2012 zal dit een belangrijk onderdeel van aantrekkelijk werkgeverschap worden. Wij zetten bij onze bemiddeling de CultureScan tegenover de MentalityTest van kandidaten om zo goed mogelijk in kaart te brengen of iemand in een organisatie past. Op deze manier maken wij de optimale match tussen werkgever en werknemer.à¢â‚¬

De uitgebreide profielen van de organisatieculturen zijn te vinden op: http://www.unique.nl/CultureScan. Op deze pagina kunnen organisaties zich ook aanmelden voor een CultureScan.