(Persbericht) Hoofddorp, 17 februari 2011 QlikTech (NASDAQ: QLIK), specialist in Business Discovery, maakt bekend dat politieanalisten in Zweden QlikView hebben gebruikt om te helpen bij het oplossen van een ernstig misdrijf waarvan het onderzoek al meer dan een jaar liep. De inzet van QlikView stelde de politie in staat om data en rapporten te analyseren waar à©à©n rechercheur anders meer dan 43 jaar mee bezig zou zijn geweest.

De misdaden vonden plaats in het Zweedse Malmà¶. Verschillende mensen werden beschoten. Eà©n slachtoffer overleed en andere slachtoffers raakten gewond. Hoewel de politie van MalmචQlikView al lange tijd gebruikt, was de oplossing nog niet eerder ingezet om criminele activiteit te analyseren. In deze specifieke zaak hebben analisten de rapporten van de afgelopen tien jaar (twee miljoen rapporten bestaande uit twee miljard datarijen) in een bestaande QlikView applicatie geladen. Het nam slechts drie uur in beslag om de data te laden en interactieve rapporten te configureren, waarna de politieanalisten de data onmiddellijk konden onderzoeken. Het is de kracht van QlikView om meerdere datastromen uit verschillende bronnen te analyseren. Het politiedepartement kon zelfs de informatie afkomstig van de publieke tiplijn toevoegen en afzetten tegen de bestaande informatie. Na de inzet van QlikView bij het onderzoek heeft de Zweedse politie de serieschutter binnen twee weken gearresteerd.

à¢â‚¬Å“Snelheid is essentieel bij politiewerkà¢â‚¬, aldus politieanalist Berth Simonsson. à¢â‚¬Å“Met deze baanbrekende technologie kunnen we levens redden, criminaliteit voorspellen en antisociaal gedrag aanpakken. QlikView is een arbeidsbesparend hulpmiddel. Politieanalisten stellen vragen en QlikView levert direct antwoorden. In plaats van handmatig door de informatie te gaan, waren we in staat alle informatie snel te analyseren en verbanden te leggen die anders moeilijk te detecteren waren.à¢â‚¬

Negen maanden werk in à©à©n minuut
Het politiedepartement van Skàƒ¥ne heeft in de afgelopen drie jaar ongeveer honderd QlikView applicaties uitgerold. Berth Simonsson maakt deel uit van het team dat 3.500 mensen binnen de politie, waaronder 50 analisten, ondersteunt.
Zonder QlikView hadden de politieanalisten elk rapport handmatig moeten doornemen om naar aanwijzingen, die naar een mogelijke dader konden leiden, te zoeken. Simonsson schat dat het drie mensen ongeveer drie maanden zou kosten om door de rapporten van à©à©n jaar te gaan. Met de extra tien jaar aan historische data in de zaak van deze serieschutter zou het analyseren van de complete dataset à©à©n rechercheur 43 jaar hebben gekost.

Uitbreiding van het gebruik om criminaliteit te bestrijden
Als politiemensen een idee hebben over een zaak kunnen zij QlikView gebruiken om aanwijzingen te testen. Ze kunnen in de applicatie zoeken in elke stad op elke dag of tijdstip naar gerapporteerd gedrag of andere details. De associatieve ervaring van QlikView biedt de mogelijkheid trends in data te onderzoeken. Wanneer iets interessants gevonden wordt (bijvoorbeeld rode auto of truck) kunnen ze met à©à©n druk op de knop het volledige rapport onmiddellijk inzien. Nu het departement de kracht van QlikView bij het oplossen van misdrijven heeft ervaren, wordt de oplossing in de toekomst breder ingezet. Op de planning staat het bouwen van een applicatie voor autodiefstal en straatcriminaliteit. Het departement heeft tevens plannen om QlikView te gebruiken om criminaliteit op specifieke gebieden te reduceren.

---------------------------

Over QlikTech
QlikTech (NASDAQ: QLIK) is een leider in Business Discovery, oftewel user-driven Business Intelligence (BI). De krachtige en toegankelijke Business Discovery oplossing QlikView slaat een brug tussen traditionele BI-oplossingen en stand-alone bedrijfsapplicaties. QlikView biedt gebruikers intuïtieve gebruiksvriendelijke analyses. Dankzij de pioniersrol van QlikTech in in-memory associatieve zoektechnologie worden gebruikers niet beperkt door voorgedefinieerde vragen, wat normaal is binnen traditionele applicaties, maar kunnen zij informatie juist vrij onderzoeken. QlikView Business Discovery werkt met bestaande BI-applicaties en voegt nieuwe mogelijkheden toe, zoals inzicht voor iedereen, real-time analyses zonder wachttijden, mobiliteit, de gebruiksvriendelijkheid van een app, de mogelijkheid data te combineren en samen te voegen, en een nieuw niveau van informatiedeling en samenwerking. In tegenstelling tot traditionele applicaties kan QlikView binnen enkele dagen of weken worden geïmplementeerd, in plaats van in maanden, jaren of uiteindelijk helemaal niet. Het hoofdkantoor van QlikTech is gevestigd in Radnor, Pennsylvania. QlikTech heeft wereldwijd vestigingen die samen meer dan 16.000 klanten in ruim 100 landen bedienen. Ga voor meer informatie naar www.qlikview.com.

Meer informatie:
Marcommit PR
Ingeborg Schrijver
Tel. 035-5822730
E-mail: [email protected]