De Nederlandse tieners tussen de tien en veertien jaar krijgen dagelijks onvoldoende gezonde voedingsstoffen binnen. Dat meldt gewichtsconsulent Romano Sandee naar aanleiding van een onderzoek naar het eetgedrag van tieners.

Tijdens dit onderzoek deden ruim 200 tieners mee aan een online onderzoek. Tijdens de vragenlijst kwamen vragen aan de orde in welke hoeveelheden de tieners voedsel consumeerden en welke rol ouders hierin speelden. De tieners werden verdeeld in 3 kaders; feitelijk ondergewicht, feitelijk overgewicht en feitelijk gezond gewicht. Hieruit kwam naar voren dat tieners uit elke kader op elk vak van de schijf onvoldoende consumeren. Binnen het kader feitelijk overgewicht was het opvallend dat 55% van de respondenten binnen dit kader nooit vis eet, terwijl vis voor 2 maal per week wordt aangeraden door het Voedingscentrum.
Sandee: à¢â‚¬à…“Op basis van de antwoorden die de respondenten hebben gegeven kun je stellen dat tieners op het gebied van gezonde voeding en de benodigde voedingsstoffen onvoldoende binnen krijgen en in die zin ondervoedt zijn.
Echter hebben tieners geen ondervoeding in de zin van onvoldoende energie dat zij binnen krijgen, dit wordt gecompenseerd met chips en zoetigheden.

Aan de respondenten werd ook gevraagd of ze vinden dat overgewicht de schuld is van ouders/verzorgers van het kind. Hieruit was het opvallend dat 30% van de tieners met een gezond gewicht vind dat de ouders hieraan schuldig zijn, bij tieners met ondergewicht vond 25% van de tieners de ouders schuldig en tieners met overgewicht 20%. Ook binnen het kader gezond gewicht speelt gewicht een grote rol. Zo werd er gevraagd aan de respondenten binnen dit kader hoe ze dachten over hun gewicht. Daarin vindt 43% van de respondenten zich te zwaar tot veel te zwaar. Daarnaast vind 16% zich te licht tot veel te licht. 41% van de respondenten ziet hun gewicht als gemiddeld. Uiteindelijk wil 47% van de respondenten uit het kader gezond gewicht op dieet met als doel afvallen en 4% met als doel aankomen.

De uitslagen van dit onderzoek zullen worden meegenomen in de pilot voedingslessen die vanaf oktober worden gestart op scholen in de Noordelijke provincies. Hierin zullen de leerlingen worden voorgelicht over een gezond eetpatroon en worden leerlingen bewust gemaakt van hen eetpatroon. Daarvoor worden op dit moment nog scholen gezocht die wensen mee te doen aan deze pilot.

Website: http://www.gezondleveninnederland.nl

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular